Espersen i Folketinget: Håber at stoppe energiøen

NYHED | ABONNENT | 1. FEB 2024 • 15:12
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
1. FEB 2024 • 15:12

For 17 milliarder kroner katastrofer, både på Bornholm og længere ude i verden. Sådan præsenterede Borgerforeningen Energiø Bornholm det store vindmølleprojekt ved et foretræde for Folketingets energiudvalg.

Stop Energiø Bornholm.

Med det klare budskab var Henrik Espersen, Michgael Ellermann og Fridrik Adamsson fra Borgerforeningen Energiø Bornholm torsdag på besøg hos Folketingets energiudvalg.

– Indtil nu har energiudvalget kun hørt om alle lyksalighederne ved Energiø Bornholm. Vi håber modsat på, at vores besøg kan medvirke til, at projektet bliver stoppet i sin nuværende form, så man må starte forfra, siger Henrik Espersen.

Foreningen ønsker, at strømmen fra de planlagte havvindmøller ud for Bornholm ikke kommer i land gennem et landanlæg på Bornholm. Men at strømmen derimod bliver sendt direkte fra havet til Tyskland og Sjælland.

Derfor slog Borgerforeningen Energiø Bornholm først på samfundsøkonomien, da de tre medlemmer stod over for energiudvalget.

– Man kan spare fem milliarder kroner, hvis man kan halvere længden på kablerne, siger Henrik Espersen.

Et muligt militært mål?

De tre bornholmere talte også om sikkerheden omkring både vindmøllerne og landanlægget.

– Putins u-både sejler under vandet det sted, hvor vindmøllerne skal stå. Og Forsvarets Efterretningstjeneste gik i december ud med en trusselsvurdering, hvor de skriver, at et bombeangreb mod en transformerstation på Bornholm vil skabe så stor en chokvirkning, at det vil efterlade flere EU-lande uden strøm i flere dage, siger Henrik Espersen.

Et russisk angreb mod transformerstationen på Bornholm vil være et angreb mod et NATO-land og aktivere NATO's musketered på samme måde, som et angreb på Eiffeltårnet vil det. Er det realistisk?

– Det håber jeg ikke, men i både Sverige og Norge forbereder man sig på det. Sverige flytter 4.000 soldater til Gotland for at sikre sig mod et russisk angreb. Og myndighederne siger til svenskerne, at de skal forberede sig på krig.

– Vi beder sådan set selv om det, hvis vi anlægger energiøen sådan som det nu er tænkt, siger Henrik Espersen.

Måske russisk spionskib

Borgerforeningen Energiø Bornholm præsenterede desuden Folketingets energiudvalg for et foto, som Henrik Espersen har taget. Billedet viser et fartøj i Østersøen – og en helikopter, der hænger i luften over skibet.

"Russisk spionskib over tyske elkablers samløb syd-vest for Bornholm", lyder billedteksten.

Kan I dokumentere, at skibet her er et russisk spionskib?

– Det er der i hvert fald en fra Forsvarsakademiet, der har beskrevet det som i en TV 2-udsendelse om sådanne skibe. Russerne hævder, at det ikke er et spionskib, siger Henrik Espersen.

Men kan I dokumentere, at det er et spionskib?

– Ikke ud over hvad en ekspert fra Forsvarsakademiet har sagt til TV 2, og hvad Berlingske også har skrevet. Hvis vi skal have håndgribelige beviser på det, har vi heller ikke en chance den dag, hvor der sker noget, siger Henrik espersen.

"Brint kræver konstant el"

Borgerforeningen Energiø Bornholm fortalte også Folketingets energiudvalg, at overskydende elproduktion fra dage med megen blæst vil være "uegnet til power-to-x", altså brintproduktion.

Det er ikke alle eksperter dog enige i.

– Fagbladet Ingeniøren skrev den 18. december om et power-to-x anlæg i det nordvestlige Kina, der er fem gange større end power-to-x anlægget i Aabenraa, siger Henrik Espersen.

– For kineserne er det en hårfin balance, som de kun kan holde ved en konstant tilførsel af el til power-to-x anlægget.

– Når Ingeniøren skriver om det, må der i hvert fald være en usikkerhed. Jeg tror også, at de er mere uvildige end brintproducenten i Aabenraa, siger Henrik Espersen.

Misvisende visualisering

"Er høringer og information til borgerne en skueproces?" spurgte Borgerforeningen Energiø Bornholm også i sin Power Point-præsentation til energiudvalget.

Mener I, at det har været en skueproces på Bornholm?

– Vi kan i hvert fald ikke få at vide, hvordan projektet med energiøen er startet. Er det noget, som Winni Grosbøll har siddet og aftalt med (tidligere klimaminister, red.) Dan Jørgensen? siger Henrik Espersen.

– Som forretningsmand må jeg i hvert fald sige, at der ikke har været nogen forretningsfolk til stede, siger han.

Foreningen gjorde også energipolitikerne opmærksomme på visualiseringerne af de kommende havvindmøller.

– Vi sigter også til, at visualiseringerne af havvindmøllerne set fra land ikke viser de røde og gule markeringer, der skal være på vindmøllerne for at advare skibstrafikken

– De røde og gule lys på møllerne vil kunne ses fra land, men de er ikke på visualiseringerne. Derfor er de misvisende, siger Henrik Espersen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT