Forening vil stoppe energiøen: Her er ministerens svar

Forening vil stoppe energiøen: Her er ministerens svar
Energiøens landanlæg er planlagt til at ligge på marker over Sose. Borgerforeningen Energiø Bornholm er bekymret. Det er klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) ikke. Arkivfoto: Jakob Nørmark
NYHED | ABONNENT | 22. FEB 2024 • 19:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
22. FEB 2024 • 19:00

Klimaminister Lars Aagaard (M) har reageret på det materiale, Borgerforeningen Energiø Bornholm fremlagde, da den var i Folketinget.

Håbet var at stoppe Energiø Bornholm, da Borgerforeningen Energiø Bornholm for nogle uger siden havde foretræde for Folketingets energiudvalg. Efterfølgende blev foreningens materiale sendt over til klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M), som blev bedt om at kommentere det. Det har han nu gjort, og det er næppe opløftende læsning for Henrik Espersen, Michael Ellermann og Fridrik Adamsson, der fremlagde foreningens bekymringer på Christiansborg.

Borgerforeningen havde flere kritikpunkter og udtrykte også bekymring for sikkerheden omkring både vindmøllerne og landanlægget. Ingen af delene finder rigtig klangbund hos ministeren. Han lægger i stedet vægt på de positive effekter, han ser af energiøen.

Lars Aagaard lægger ud med at beskrive Energiø Bornholm som et vigtigt dansk-tysk havvind- og elinfrastrukturprojekt, der etablerer store mængder ny grøn energi, binder Europas elmarkeder tættere sammen og styrker forsyningssikkerheden.

Massive mængder grøn strøm

Ifølge ministeren er det vigtigt for en succesfuld realisering af Energiø Bornholm, at borgerne oplever at blive hørt, og at de kan se, hvad Bornholm får ud af projektet. I den forbindelse nævner han, at der har været holdt flere borgermøder, arkitekturworkshopper og idéhøringer, hvor interesserede bornholmere har haft mulighed for at blive inddraget og dele bekymringer og ideer.

Klima-, energi- og forsyningsministeren skriver også, at der med Energiø Bornholm følger en række gevinster lokalt på Bornholm, blandt andet i form af vækst og beskæftigelse i forbindelse med etablering og drift af energiøen. Han nævner også, at statens Energinet arbejder på at undersøge mulighederne for tilkobling af energiøen til det bornholmske elnet, hvilket vil kunne bidrage med massive mængder grøn strøm og forsyningssikkerhed til bornholmerne.

Til sidst gør Lars Aagaard opmærksom på, at der på baggrund af "Klimaaftale om mere grøn energi fra sol og vind på land 2023" er igangsat en analyse af mulige gevinst- og kompensationsordninger for naboer til særligt store eltransmissionsanlæg.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT