Kate og Helle fejrer pension og jubilæum

Kate og Helle fejrer pension og jubilæum
Kate Vesterberg (til højre) har sidste arbejdsdag i Kvickly Rønne torsdag. Og hun har på fornemmelsen, at hun kommer til at fælde en tåre på sin sidste arbejdsdag efter 46 år det samme sted. – Så er vi to, siger Helle Hansen. Hun kan fredag fejre sit 40 års jubilæum som salgsassistent samme sted. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 13. SEP 2023 • 19:00
NYHED | ABONNENT
13. SEP 2023 • 19:00

Helle Hansen og Kate Vesterberg har været kolleger i Kvickly i Rønne i 40 år, men nu går Kate på pension. De er enige om, at specielt én ting er vigtig i en dagligvarebutik.

Kate og Helle er begge to en del af den gamle kerne af medarbejdere, der har arbejdet mange år i Kvickly Rønne.

Kate Vesterberg startede som elev i den gamle Kvickly på Store Torv, i dag Imerco, da hun var 17 år.

Det er 46 år siden, og torsdag går Kate på pension. Men der er mere at fejre i denne uge, for dagen efter har en af hendes gamle kolleger 40 års jubilæum i Kvickly. Helle Hansen, der snart fylder 58, startede ligesom Kate som elev på Store Torv, og har faktisk haft Kate som leder i en periode.

– Det var hun rigtig god til, siger Helle Hansen.

Kate nikker:

– Vi har altid arbejdet sammen. Vi er en kerne af gamle medarbejdere, som har været her i mange år. Jeg har lært Lone, Stina, Marianne op i kiosken og lært Laila op i kassen. Alle har været elever i tekstilen, siger hun.

Vi har været omstillingsparate

Kate Vesterberg har aldrig kedet sig, selv om hun har haft den samme arbejdsplads i 46 år. Hver dag har været forskellig, og driften har udviklet sig i gennem årene.

– Vi har virkelig været omstillingsparate hernede, siger hun. Både hun og Helle har overlevet digitaliseringen, som har skabt helt nye og på mange måder lettere arbejdsgange. Men der er også udfordringer, når endnu et nyt system skal køres ind.

– Så hjælper vi hinanden, siger Helle Hansen.

Den gamle skole

Kate, der senest har haft ansvaret for tekstil, tøj og sko i dameafdelingen, har nydt udfordringen med at sætte varerne sammen og præsentere dem på en pæn måde. Helle Hansen har det på samme måde. Hun er datter af Eilif Hansen, der i sin tid drev Sydhavnens Grill.

– Jeg arbejdede nede hos min far, da jeg var ung, og hvis han så en lille plet på bordet, så måtte man gøre hele hytten ren igen. Det var den gamle skole, siger Helle med et smil.

Hun er i pålægsafdelingen nu efter 23 år i frugt og grønt, og alt ligger snorlige i køledisken.

– Jeg er ordensmenneske. Der skal være orden, uanset om du arbejder med pålæg eller tøj. Der skal være styr på datoer, der skal være styr på, hvordan tingene ligger, der skal være orden på lageret. Kate nikker. Det nytter ikke noget med en butik, der roder.

Jeg skal nok få tiden til at gå

I dag er der 80 ansatte i Kvickly Rønne, men antallet af ansatte har tidligere været oppe på 100. Det er igen de teknologiske fremskridt, der har gjort arbejdsgangene lettere, fortæller de to salgsassistenter.

– Du har ikke så meget forarbejde længere. Vi startede hernede med at være ti i tekstilafdelingen. Hver vare skulle prismærkes, sættes på bøjle og hænges ind i butikken. I dag kommer de i kolli a ti, og skal bare hænges op, fortæller Kate Vesterberg.

I gamle dage var tekstilafdelingen til modemesse i København to gange om året, i dag bliver alt besluttet centralt.

– Vi bestilte varer med et hulkort, nu går vi rundt med en bipper, og så bestiller varerne sig selv. I dag er vi to på deltid til at passe afdelingen, siger Kate Vesterberg.

Hvorfor går du på pension nu?

– Det er min tid nu, næsten alle vores venner er på pension. Det er nu, vi skal hygge os, siger Kate Vesterberg, der har børn og fem børnebørn. Derudover dyrker hun forskellig slags sport.

– Jeg skal nok få tiden til at gå, siger hun.

Fortsætter som kunde i Kvickly

Kate Vesterberg vil dog fortsat vise sit ansigt i Kvickly Rønne. Som kunde. Det er nemlig sådan, at man får adgang til en række personalegoder, når man har været ansat i COOP i mange år. Blandt andet får man ti procents rabat på alt i kæden, samtidig med at man har adgang til at leje brugsforeningens sommerhuse i Danmark og Norden.

– De personalegoder beholder man hele livet, siger Kate Vesterberg.

Der er i virkeligheden kun én ting, hun glæder sig tli at slippe af med.

– Det nye IT-system. Det kunne de godt have ventet med at indføre til næste år.