Det er Frederik Tolstrup dog kun delvist enig i. Han medgiver, at det var en voldsom oplevelse at blive konfronteret med så store mængder kritisk data i en sal fuld af naturforkæmpere, men han er ikke enig med Markager, når forskeren siger, at problemet kan løses ved, at landmanden tager 20 procent af jorden ud af drift, betaler regningen og rydder op efter sig ligesom alle andre.
Det hænger ikke sammen med historikken i dansk landbrug, siger han.
– Stiig Markager slår til lyd for, at det er landmanden, der skal betale, for det er landmanden, der forurener. Men hvis jeg skal aflevere jord, så går jeg på røven. Jeg fik lov til at købe min fædrene gård for 85 procent af ejendomsværdien i 2013. Så man får en smule rabat i Danmark. Men jeg får ikke lov til at arve, som de gør i Tyskland. Så man kan ikke blive landmand i Danmark uden at få en stor gæld, siger Frederik Tolstrup.
– Det er ikke, fordi man er uansvarlig. Det er, fordi man har drømt om at blive landmand, og det er man blevet på de betingelser, der er i Danmark. Man kan ikke løse det her problem ved at tørre regningen af på landmændene, for så kører den videre til realkreditinstitutterne, som så har dækningsløse obligationer liggende.
– Landmændene har ikke råd til at fra den ene dag til den anden at skrotte stalde og stoppe med at dyrke jorden. Det ville også være dumt. Et kæmpe spild af ressourcer, siger Frederik Tolstrup.