Bornholm er en lille ø, som udleder rigtig meget kvælstof. Mere end dobbelt så meget som de øvrige lande omkring Østersøen per areal. 70 procent af de næringsstoffer, som er med til at lægge havbunden øde, kommer fra landbruget.
Det var den tørre, men triste konklusion, da havbiologen Stiig Markager torsdag gjorde status over livet i Det Døde Hav, en betegnelse for Østersøen som desværre er ved at blive udbredt, både blandt forskere, naturforkæmpere og almindeligt bekymrede bornholmere.
Der er ikke meget liv tilbage i den iltfattige Østersø. Og det er ikke kun det bornholmske landbrugs skyld. Men ifølge Stiig Markager er Bornholm uegnet til svineproduktion og intensivt landbrug, alene på grund af sin størrelse.
Stiig Markager er professor i biogeokemi og marin økologi på Aarhus Universitet. Han var inviteret til Bornholm for at tale på den bornholmske naturfredningsforenings årsmøde på Bornholms Højskole, og fremmødet var så stort, at der måtte bæres ekstra stole ind. Stiig Markager er en stjerne, både i medierne og blandt natur- og biodiversitetsforkæmpere. Hans ekspertstatus er opbygget gennem 30 års forskning og næsten lige så mange års erfaring med at fremstille komplekse forhold, uden at tilhørerne falder i søvn. Denne kombination af viden og god formidling gør Markager til en efterspurgt ekspert i tv-studierne. Oplægget på højskolen viste da også, at professoren er god til at huske og perspektivere data. Men der, hvor Stiig Markager især adskiller sig fra sine fagfæller, er, at han ikke viger tilbage for at komme med udtalelser, der kan tolkes som politiske.