Fifa indleder global dialog om transfersystem efter dom

14. OKT 2024 • 15:09SPORT

Efter EU-dom vil Fifa igangsætte en "global dialog" om tilpasning af transfersystemet i fodbold.

Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) vil indlede en "global dialog med nøgleinteressenter" med det formål at tilpasse transfersystemet i fodbold.

Sådan lyder det i en udtalelse fra Fifa mandag, efter at EU for nylig gav den tidligere franske fodboldspiller Lassana Diarra medhold i, at dele af de nuværende transferregler strider imod lovgivningen.

- Sammen med dem (nøgleinteressenterne, red.) vil Fifa afgøre, hvilke konklusioner der skal drages ud fra Diarra-beslutningen, og hvilke ændringer der er mest hensigtsmæssige og egnede, siger chefjurist Emilio Garcia Silvero.

Dialogen vil relatere sig til artikel 17 i Fifas regelsæt, som regulerer konsekvenserne af en opsigelse af en spillers kontrakt uden rimelig grund.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters siger Fifas chefjurist i et videointerview, at det blandt andet skal diskuteres, hvilke sanktioner der skal være for et kontraktbrud.

Udstedelse af transfercertifikater, der tillader spillere at skifte klub, er også til debat, lyder det.

I de kommende dage vil Fifa formelt invitere relevante parter til at foreslå nye idéer for et tilpasset system.

Helt konkret fastslår EU-dommen, at Fifa-reglerne strider imod konkurrencereglerne og spilleres ret til fri bevægelighed i EU.

Diarra-sagen handlede om, at den russiske klub Lokomotiv Moskva ønskede, at franskmanden skulle gå ned i løn.

Det nægtede han, og kontrakten blev i 2014 ophævet tre år før tid.

Klubben hævdede, at han missede træninger uden gyldig grund og anlagde en sag hos Fifa for misligholdelse af kontrakten.

Den endte i 2016 med, at Diarra skulle betale ti millioner euro - cirka 75 millioner kroner - i erstatning til Lokomotiv.

Diarra udfordrede således reglerne om, at en spiller og dennes nye klub holdes ansvarlige for at betale kompensation til en forurettet klub, hvor spillerens tidligere kontrakt er blevet ophævet på grund af misligholdelse.

Men sagen er ikke slut endnu.

EU-dommen er nemlig sendt tilbage til en appeldomstol i belgiske Mons, og det er herfra den endelige dom vil falde.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT