Europæiske ligaer anklager Fifa for misbrug i klage til EU

14. OKT 2024 • 17:00SPORT

Europæiske fodboldligaer og spillernes fagforeninger står bag en fælles klage til EU. Skydeskiven er Fifa.

Europæiske fodboldligaer og spillernes fagforeninger indgav mandag en fælles klage til EU-Kommissionen, hvor Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) anklages for at misbruge sin dominerende position i udarbejdelsen af den internationale kampkalender.

Kernen i sagen er den samlede belastning, som spillerne påføres med et stadig mere tætpakket program.

Fifa har "modstridende roller som styrelsesorgan og turneringsarrangør, hvilket givet anledning til en interessekonflikt", lyder det i klagen ifølge nyhedsbureauet AFP.

Bag den står blandt andre den europæiske gren af Den Internationale Spillerforening, Fifpro Europe, og European Leagues, der samler mere end tusinde klubber fra 33 lande i hele Europa.

Den engelske Premier League samt ligaerne i Italien, Tyskland og Frankrig er en del af European Leagues, men ikke den spanske La Liga, der indgav klagen separat.

Organisationerne præsenterede deres klage på et pressemøde i Belgiens hovedstad, Bruxelles.

Her lyder det, at Fifas kalender er misbrug af dominans og overtræder EU-lovgivningen.

Samtidig er Fifas adfærd med til at skade de økonomiske interesser for nationale ligaer og spillernes sundhed.

Organisationerne påstår også, at Fifa med indføringen af det nye klub-VM, hvor 32 hold skal deltage, har favoriseret egne interesser.

De europæiske ligaer er omvendt blevet anklaget for hykleri af Fifa. Påstanden begrundes med, at ligaerne "foretrækker en kalender fyldt med venskabskampe og sommerturnéer".

Præsidenten i Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa), Aleksander Ceferin, medgav torsdag, at kampkalenderen har "nået en grænse", inden han til BBC tilføjede:

- Hvem er det, som klager? Det er dem, der har den højeste løn, og dem (klubber, red.) med 25 spillere på topniveau. Dem med lavere løn og knap 11 spillere klager ikke. De elsker at spille.

En række stjernespillere, heriblandt Manchester Citys Rodri, har tidligere advaret om, at belastningen af ham og hans kolleger har nået et kritisk punkt.

Kort efter udtalelsen pådrog spanieren sig en korsbåndsskade, som holder ham ude i resten af sæsonen.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT