EU vil fortsætte forhandlinger med Kina trods ekstra told på elbiler

14. OKT 2024 • 15:46UDLAND

EU-Kommissionens formand lover at fortsætte forhandlingerne med Kina, selv om landet rammes af ekstra told.

Selv om EU-Kommissionen måske lægger en ekstra told på kinesiske elbiler, så vil forhandlingerne med Kina om løsning fortsætte.

Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

Dermed forsøger hun at komme kritikkerne af den ekstra told i møde.

Det gælder blandt andre det bilproducerende land Tyskland, der er bange for, om en europæisk ekstra told vil betyde, at Kina også vil begrænse salget af europæiske biler i Kina.

- Alt er først på plads, når den sidste brik er på plads. Det vigtige er, at forhandlingerne kan og vil fortsætte efter den dag, hvor udligningstolden træder i kraft.

- Det er vigtigt for at vide, at forhandlingsprocessen fortsætter, siger Ursula von der Leyen.

Hun var mandag på én gang på udebane og på hjemmebane, da hun holdt fælles pressemøde med Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, i Berlin.

Selv om Tyskland er von der Leyens hjemland, så har EU-Kommissionen været på kant med Olaf Scholz' regering, når det kommer til spørgsmålet om ekstra told på kinesiske elbiler.

EU-landene har mod Tysklands ønske givet EU-Kommissionen grønt lys til den ekstra told. Det sker for at sikre fairplay for europæiske producenter.

Men risikoen er, at Kina gør gengæld, så europæiske producenter får sværere ved at sælge deres biler i Kina.

EU har i forvejen en toldsats på 10 procent på kinesiske elbiler. Men efter en undersøgelse af kinesisk statsstøtte har EU-landene besluttet, at der kan lægges op til 35,3 procent ekstra told på batteridrevne elbiler, der importeres fra Kina.

Dermed følger EU-landene indstillingen fra EU-Kommissionen, efter at kommissionen i foråret gennemførte en undersøgelse af statsstøtte til kinesiske bilproducenter.

Ifølge von der Leyen kan en løsning være, at Kina gennemfører en anden prispolitik i forhold til elbiler eller laver investeringer i Europa.

Olaf Scholz håber på sin side, at der kan indgås en aftale med Kina inden udgangen af oktober. Dermed vil man undgå, at den ekstra told træder i kraft fra november.

Også Dansk Industri (DI) håber, at der findes en mindelig løsning.

- Det er meget vigtigt, at man fra EU-Kommissionen gør alt, hvad man kan for at undgå en handelskrig. Særligt for en lille, åben økonomi som Danmark er det afgørende at undgå en handelskrig mellem EU og Kina, siger Peter Bay Kirkegaard, der er seniorchefkonsulent i Dansk Industris afdeling for Global handel og investeringer.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT