Chefstrateg: Nobelprismodtagere har fundet formlen til landes rigdom

14. OKT 2024 • 15:40UDLAND

Retssikkerhed og demokrati er afgørende for landes økonomi og velstand, viser nobelprismodtageres forskning.

Modtagerne af Nobelprisen i økonomi har fundet forklaringen på, hvorfor nogle lande er rige, og hvorfor andre lande er fattige.

Det siger Mikael Olai Milhøj, der er chefstrateg i Sterna Capital Partners.

- De har fundet ud af, at jo stærkere institutioner et land har, des mere innovation, udvikling og frihandel er der også, siger han.

Stærke institutioner indebærer blandt andet retssikkerhed, solide frihedsrettigheder som privat ejendomsret og demokrati.

- Deres forskning viser, at man med stærke institutioner får gavn af de positive effekter, der er ved at have en form for markedsøkonomi, siger Mikael Olai Milhøj.

Mandag modtog økonomerne Daron Acemoglu, Simon Johnson og James A. Robinson Nobelprisen i økonomi. De har undersøgt forskelle i velstand mellem lande.

Der har gennem tiden været flere forskellige holdninger til, hvorfor nogle lande er rige og andre er fattige, siger Mikael Olai Milhøj.

Der er blandt andet blevet spekuleret i, om det handler om klima eller religion.

- Det, prismodtagerne er kommet frem til, er, at der ikke er noget, der tyder på, at de forklaringer er rigtige. Klima og religion kan ikke forklare, hvorfor nogle lande, der engang var rige, nu er fattige og omvendt.

- Derimod viser deres forskning, at det gang på gang er afgørende at have stærke institutioner, siger chefstrategen.

I nobelprismodtagernes forskning bruges Syd- og Nordkorea som eksempel.

- I begge lande er der en anden kultur, historie og klima end det man kender fra Vesten. Men en del af Korea er fattig, og en anden del er blevet meget rigt.

- Det understreger netop, hvor vigtige institutioner er for den økonomiske udvikling, siger Mikael Olai Milhøj.

Man kan ifølge ham bruge forskningen til endegyldigt at forklare, hvorfor nogle lande klarer sig bedre end andre.

Samtidig forklarer forskningen, hvorfor det er svært for et diktaturlignende samfund at vende den økonomiske udvikling.

- Men det gælder også den anden vej rundt. Hvis man ødelægger de stærke institutioner, man har, så vil et land blive fattigere, siger Mikael Olai Milhøj.

- Her vil man typisk fremhæve lande som Argentina og Venezuela, der engang var ret rige, men hvor den institutionelle udvikling har præget økonomien i sådan en grad, at begge lande nu er fattige.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT