Nye pensionsregler kan gavne hele Bornholm

Nye pensionsregler kan gavne hele Bornholm
Det kan betyde mellem 45.000 og 80.000 kroner mere årligt, at reglerne for modregning i pension er ændret, vurderer pensionsspecialist Lars Søgaard Hansen fra Nexø. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
BAGGRUND | ERHVERV | Mandag 9. januar 2023 • 05:30

Siden nytår bliver der ikke længere foretaget modregning for ægtefælles eller samlevende partners indtægt i førtidspension og folkepensionstillægget. Det kan betyde mellem 45.000 og 80.000 kroner mere årligt til de berørte par, anslår specialist.

Med indgangen til det nye år er en ny lovgivning trådt i kraft, som nok kan få en del ægtefæller eller samlevende par rundt om på Bornholm til at finde klaphatten frem.

Det nye tiltag har været kendt et stykke tid, for det blev allerede vedtaget sidste sommer under den daværende S-regering som et middel til at øge arbejdsudbuddet, hvilket skete på baggrund af den særlige situation, hvor der simpelthen manglede hænder på det danske arbejdsmarked, fortæller Lars Søgaard Hansen fra Nexø.

Han er pensionsspecialist i Söderberg & Partners med sin egen "lille bornholmske filial", som han siger det, idet hans speciale er firmapensionsløsninger.

For at gøre det fordelagtigt for det ældre segment at fortsætte i længere tid på arbejdsmarkedet, besluttede et flertalt i Folketinget at ændre reglerne om modregning for ægtefælle/samlevende partners indtægt i førtidspension og folkepensionstillægget.

Med andre ord: Er den ene part på pension/førtidspension, mens den anden stadig arbejder, bliver (førtids)pensionen ikke længere reduceret på baggrund af den arbejdende parts indkomst.

Dermed kan der potentielt blive et sted mellem 45.000 og 80.000 kroner mere til parrets husholdning, vurderer Lars Søgaard Hansen, som også mener, at effekten overordnet set kan blive endog endnu større på Bornholm end i det øvrige land.

– Kigger man på demografien på Bornholm, er her jo dels mange førtidspensionister og dels mange i aldersgruppen lige før pensionsalderen, nemlig cirka 3.000, siger han.

Uanset hvad

Indtil den 1. januar ville et par med én på pension og en i arbejde kunne opleve, at førtidspensionen eller folkepensionstillægget hos førstnævnte blev reduceret på grund af den anden halvdels indkomst.

– Pensionen ville blive modregnet i forhold til, hvor meget den anden person i forholdet tjente, siger Lars Søgaard Hansen.

Folkepensionens grundbeløb er der dog ikke blevet pillet ved, mens førtidspensionen er blevet modregnet fra krone ét af så at sige, når partnerens årsindkomst oversteg 131.000 kroner.

– Men nu vil førtidspensionister altså uanset hvad få det fulde beløb, og folkepensionister vil ikke få pillet ved folkepensionstillægget, som ellers ret hurtigt kunne blive reduceret væk, siger Lars Søgaard Hansen.

– Hele ideen med det her har jo været, at det skal gøre det mere fordelagtigt at fortsætte med at arbejde, forstået på den måde, at der nu er et øget incitament for partner nummer to til ikke at gå på pension, men fortsætte i et vist omfang, siger han.

– Du kan jo forestille dig, at du selv var på pension, men havde en fire år yngre partner, som hidtil ville have valgt at gå på pension, fordi hendes eventuelle løn alligevel ville blive modregnet i din pension – nu kan det i stedet været attraktivt at arbejde videre, selv om du var på førtids- eller folkepension. Det vil have en direkte økonomisk effekt på den samlede husholdning.

Et loft

Dertil gør Lars Søgaard Hansen opmærksom på, at der ligeledes er flertal i Folketinget for at fjerne modregningen i egen folkepension.

– Det er dog ikke vedtaget endnu, men forventes vedtaget med tilbagevirkende kraft, og eftersom flertallet er på plads i den nye regering, må det formodes blot at være en formalitet, siger han.

– Og det vil jo betyde, at det vil kunne betale sig for et par, hvor begge eksempelvis er folkepensionister, at gå ud og tage sig et sommerjob.

Lars Søgaard Hansen vurderer, at de nye regler samlet set vil betyde et løft for den samlede bornholmske økonomi.

– I og med, at vi procentvis har næsten dobbelt op på førtidspensionister end det øvrige land og har rigtig mange i aldersklassen fra 60 og op til pensionsalderen, hvoraf man må formode, mange er gift eller samlevende med en, der får en pension, så vil det betyde, at der kommer flere penge til Bornholm. Man mener, at den ændring, der er trådt i kraft, vil koste i omegnen af en kvart milliard, og det er da penge, Bornholm vil få sin andel af, for jeg kan forestille mig, at der er mange pensionister, der får lyst til at understøtte nogle af de job, som vi har set, det i højsæsonen har været svært for turistindustrien at få besat. Så det er positivt nyt for både arbejdsgivere og arbejdstagere.

Ifølge Beskæftigelsesministeriet skønnedes det i 2022, at cirka 50.000 folkepensionister blev modregnet i deres folkepension, fordi de selv arbejdede, og at cirka 100.000 folkepensionister, seniorpensionister og førtidspensionister blev trukket i pensionen, fordi deres ægtefælle eller samlever arbejdede.

Når der blev taget højde for overlap i persongruppen, skønnede ministeriet, at i alt cirka 130.000 pensionister ville blive stillet bedre, hvis begge de to anførte ændringer her i artiklen blev gennemført.

 

'Jeg tror ikke, det har den store effekt'

Erik A. Larsen, Ældrerådet:

– Jeg tror ikke, det har den store effekt, det er ikke det, jeg fornemmer, for det gælder jo kun, hvis ægtefællen arbejder, men ikke som i for eksempel min kones og min situation. Jeg er tjenestemand, og på grund af min pension får min kone kun grundbeløbet i sin folkepension og ikke pensionstillægget. Men det er da udmærket med de nye regler for dem, der får glæde af dem, det er klart.

Der skulle også være flertal i Folketinget for at fjerne modregningen i egen folkepension, det er bare ikke sket endnu – vil det få betydning?

– Ja, dét ville kunne give noget, tror jeg. Hvis man forestiller sig et par, hvor begge er på pension og kunne arbejde i et eller andet omfang uden at blive modregnet. For den enkelte familie vil det være godt, men jeg tror, at samfundseffekten bliver begrænset.

 

'Det er en god nyhed'

Kristian Froberg Dahl, formand Horesta Arbejdsgiver på Bornholm:

– De nye regler er en god nyhed. Jeg har hele tiden sagt, at vi har en masse unge mennesker, som er på kanten af arbejdsmarkedet, men kan vi ikke give dem nogle vilkår, som de kan holde ud at være i? Dertil har vi også en masse seniorer, som egentlig ikke er færdige med at arbejde, men gerne vil fortsætte på en eller anden måde, og jeg tror, at lige præcis det her lovindgreb vil bidrage til at gøre det mere fleksibelt og tiltrække flere seniorer til arbejdsmarkedet, også i vores branche.

Simpelthen fordi de kan undgå, at partneren bliver trukket i sin pension?

– Ja, og det er jo egentlig også en mærkelig form for beskatning, for når man arbejder, tilfører man værdi til samfundet, og så skal man da have mere ud af det, end hvis man ikke arbejdede. Det har været en underlig konstruktion, og jeg er sikker på, at ændringen vil virke som en dynamo for, at der er flere, der vil tænke, at de gerne vil arbejde. Og jeg kender da også privat nogen, som vil opleve det som et større incitament for at arbejde, så vores branche vil omfavne det. Og de ældre kan også tilføre os en erfaring, som vi godt kan bruge.

 

Ingen ændring som enlig

På fagligsenior.dk kan man læse:

Fra 1. januar 2023 bliver ægtefæller og samleveres lønindtægt ikke længere modregnet i partnerens førtidspension.

Mange på førtidspension og seniorpension kommer derfor til at få mere udbetalt i 2023.

Er du enlig, vil du dog ikke opleve nogen ændring.

Reglerne kommer både til at gælde for førtidspensionister på den "nye" førtidspension og på den "gamle”" ordning med førtidspension tilkendt før 2003.

• Hvad vil ikke længere bliver modregnet?

Ændringen gælder for "indtægt ved personligt arbejde", som omfatter løn, efterløn, arbejdsløshedsdagpenge, sygedagpenge og fleksydelse.

• Hvad vil fortsat blive modregnet?

Partnerens øvrige indtægter kan fortsat modregnes efter de samme regler som i dag.

Det gælder for eksempel partnerens indtægt fra tjenestemandspension, arbejdsmarkedspensioner, private pensionsopsparinger, kapitalindkomst og indkomster fra aktier.

 

Reglerne

Lars Søgaard Hansen, som er pensionsspecialist, redegør her for reglerne om modregning:

• Førtidspensionister

Indtil den 1. januar blev der modregnet 30 øre per krone, der blev tjent over 131.000 kroner per år af ægtefælle/samlever.

Hvis ægtefælle/samlever har haft en løn på eksempelvis 300.000 kroner per år, som sikkert er repræsentativt for Bornholm, så har modregningen hidtil været på cirka 50.000 kroner per år.

Hvis lønnen har været på 400.000 kroner, har modregningen været cirka 80.000 kroner per år.

• Folkepensionister

Pensionstillægget udgjorde forrige år 45.600 kroner, hvor man modregnede for ægtefælle/samlever for den indtægt, der oversteg 179.000 kroner med 30 øre per krone.

Det vil sige, at med en ægtefælle/samlever-løn på 300.0000 kroner ville modregningen være 36.000 kroner per år, og ved en ægtefælle/samleverløn på 400.000 kroner ville hele tillægget blive modregnet væk.

– Så det er ganske mange penge, der bliver tilført det bornholmske samfund med den nye reform, som skal tilskynde den arbejdende ægtefælle at blive på arbejde, når ægtefælle/samlever ikke længere bliver modregnet i førtids- og folkepensionen, siger Lars Søgaard Hansen og fortsætter:

– Sammenholdt med at det forventeligt bliver vedtaget, at der heller ikke skal ske modregning for egen indtægt, vil det bidrage positivt til arbejdsudbuddet på Bornholm om sommeren, da flere pensionister vil være villige til at give en hånd med – samt generelt hæve indtægterne på Bornholm for de to grupper.

FÅ ABONNEMENT