Parterne i det nye samarbejde går efter at udnytte Bornholms momentum fra rollerne som testø, energiø og bunkerhub til at forbedre betingelserne for virksomheder, forklarer DTU-professoren.
– DTU som helhed vil gerne have erhvervsudvikling i hele landet, og vi kan se nogle særlige synergier til det, der foregår på Bornholm, og som gør det ekstra interessant for os at være til stede her og arbejde tæt sammen med det bornholmske erhvervsliv og andre lokale aktører om den grønne omstilling, siger Jacob Østergaard og uddyber, hvorfor universitetet er gået med i samarbejdet om et Nationalt Center for Grøn Energi.
– Med DTU-briller er Bornholm rigtig interessant, fordi Bornholm er et helt unikt grøn energilaboratorium, der er spydspids for den udvikling, andre skal igennem, og hvor nye løsninger kan udvikles og afprøves i fuld skala. Og studerende kan lære af at bruge øen som case i deres uddannelse. Det vil vi rigtig gerne udbygge, og vi ønsker at bidrage til, at vores forskning og studerende kommer det bornholmske erhvervsliv til nytte. Vi arbejder meget med energiøer og power-to-X, som hænger tæt sammen med planerne om at lave en bunkerhub. Alt det går hånd i hånd med at udvikle en erhvervsmæssig styrkeposition på Bornholm inden for grøn energi.
Unge, kloge hoveder
I november indsendte kommunen ansøgningen til Erhvervsstyrelsen. Hvis den imødekommes, vil pengene lægge grunden til, at det bliver muligt at etablere Nationalt Center for Grøn Energi. Lykkes det at tiltrække de cirka 50 millioner kroner, som er påkrævet, vil DTU inden længe få en mere formel tilstedeværelse på Bornholm. Som led i et Nationalt Center for Grøn Energi planlægger universitetet at åbne et såkaldt residential college – et sted, der kan tage imod studerende og forskere, som drager til Bornholm for at undersøge aspekter i det bornholmske energisystem eller lave grønne energiprojekter med lokale virksomheder.