Begejstret borgmester: Et Nationalt Center for Grøn Energi kan ligge i Elværket

Begejstret borgmester: Et Nationalt Center for Grøn Energi kan ligge i Elværket
Drømmeplaceringen for det fysiske samlingspunkt i et nationalt center er Elværket i Rønne, fortæller borgmesteren. De fredede bygninger ejes af Bornholms Regionskommune. Foto: Berit Hvassum
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 20. NOV 2021 • 07:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
20. NOV 2021 • 07:30

Med Danmarks Tekniske Universitet og Energinet som potentielle partnere går regionskommunen og en stribe bornholmske aktører efter at skabe et ambitiøst forskningscenter, der bringer studerende, forskere og erhvervsfolk til Bornholm.


Bornholm som hjemsted for Nationalt Center for Grøn Energi.

Det er den vision, som et konsortium af bornholmske og nationale aktører arbejder for at realisere. Planerne er fremskredne, fortæller borgmester Thomas Thors (S).

– Det er en kæmpe chance for Bornholm, at man kan få lavet det her center, hvor fremtrædende erhverv vil gå ind som partnere, og nu har vi tilkendegivelser fra to store partnere, DTU og Energinet, siger han til Tidende.

I onsdags afsatte økonomi-, erhvervs- og planudvalget to millioner kroner til projektet. Samlet set vurderer regionskommunen, at Nationalt Center for Grøn Energi er et projekt til cirka 50 millioner kroner, og i næste uge skal der sendes en ansøgning til Erhvervsstyrelsen, der administrerer en større EU-pulje, der støtter projekter, som lokalt forankrede konsortier står bag.

– Vi skal have et fyrtårn, der hedder "Bornholm som energiø", og det at være bunkerhub for bæredygtigt brændstof og at vi skal udnytte muligheden for at være testø. Det er i den sammenhæng, at vi skal se etableringen af et Nationalt Center for Grøn Energi, siger Thomas Thors.

Base for studerende

Danmarks Tekniske Universitet har i en årrække samarbejdet tæt med Beof, og det er de samme nøglepersoner på universitetet, der i lyset af de nye muligheder, som åbner sig med energiøen, bakker op om et nationalt center.

– Det indebærer, at der kommer ledende forskere og studerende fra DTU herover, og vi får repræsentanter fra erhvervslivet herover som interessenter. Sammen med resten af energiøen er det fantastisk at forestille sig, at så mange ser kommercielle muligheder på Bornholm, siger Thomas Thors.

Til centret er planen at knytte et kollegium for studerende fra DTU – et såkaldt residential college.

– DTU vil aktivt sørge for at sende studerende herover i et semester for at videreuddanne dem på det her område og samtidig yde bidrag til det bornholmske erhvervsliv omkring den nyeste udvikling inden for bæredygtig, grøn energi, forklarer Thomas Thors.

– Bornholm er mikrodanmark og mikroeuropa. Man kan afprøve og måle forskellige teknologier her på øen, før man blæser dem på dansk eller europæisk skala. Det er i helt tråd med, hvad vi gerne vil med at få kvalificeret arbejdskraft herover.

Energinets bestyrelsesformand, socialdemokraten Mogens Lykketoft, har udtrykt støtte til forslaget, fordi Bornholm står til at kunne blive det første virkelige eksperimentarium for energiø-projekter. At Energinet ser sig som partnere i et nationalt center, er Thomas Thors meget tilfreds med.

– Nu har Energinets formand Mogens Lykketoft også sagt, at det lyder så spændende og interessant, at de gerne vil være med i det. Det begynder at rulle, siger Thomas Thors.

Elværket

Drømmeplaceringen for det fysiske samlingspunkt i et nationalt center er Elværket i Rønne, fortæller borgmesteren. De fredede bygninger ejes af Bornholms Regionskommune.

"Rønne Elværk er blandt andet udset til funktionen i kraft af stedets energihistorie, bygningens arkitektur samt placering tæt på bymiljøet i Rønne centrum," skriver kommunens administration om mulighederne på Elværket.

Det vil som en del af udviklingsarbejdet i arbejdspakken blive undersøgt, hvordan Rønne Elværk kan bruges og restaureres til formålet.

"På grund af bygningens fredning samt den korte projektperiode er det hensigten at udvikle planerne for Elværket inden for nærværende ansøgning, og først tage selve elværket i brug tidligst i 2024. I perioden frem til at Elværket står klart, vil det blive nødvendigt at leje passende lokaler på Bornholm til formålet," skriver administrationen om sagen.

 


Konsortiet

Bag Nationalt Center for Grøn Energi står et konsortium, som regionskommunen indtil videre står i spidsen for. Det er planen, at der næste år skal etableres et selvstændigt selskab.

Deltagersammensætningen i konsortiet er fortsat under forhandling, men følgende institutioner og virksomheder har arbejdet aktivt med at udarbejde ansøgningen, der skal sendes til Erhvervsstyrelsen i næste uge:

• Bornholms Regionskommune

• Business Center Bornholm

• Bornholms Energi og Forsyning

• Rønne Havn

• Danmarks Tekniske universitet

• Center for Regional- og Turismeforskning

• Campus Bornholm

• Bornholms Landbrug og Fødevarer

• Erhvervsklyngerne herunder MARLOG

• Erhvervshus Hovedstaden

• Destination Bornholm

Kilde: Bornholms Regionskommune