Ørsted, Siemens og Danfoss med i stort energiprojekt

Ørsted, Siemens og Danfoss med i stort energiprojekt
Drømmeplaceringen for det fysiske samlingspunkt i et nationalt center er Elværket i Rønne. De fredede bygninger ejes af Bornholms Regionskommune. Foto: Berit Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 13. JAN 2022 • 10:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
13. JAN 2022 • 10:30

Branchens tunge drenge støtter sammen med blandt andet DTU og Energinet op om skabelsen af Nationalt Center for Grøn Energi på Bornholm.

 

Ørsted, Siemens Gamesa, Danfoss og Haldor Topsøe er blandt de navnkundige virksomheder, der er gået ind i projektet Nationalt Center for Grøn Energi.

I alt har 19 vidt forskellige aktører status som økonomiske partnere. Tidende bragte onsdag en liste over de medansøgere, der var bekræftet i starten af november, men siden da er der faldet aftaler med blandt andet de fire store virksomheder.

Blandt de lokale partnere er Bornholms Regionskommune, der i november på vegne af samarbejdspartnerne i november sendte en ansøgning til Erhvervsstyrelsen med ønsket om at få del i en pulje på 600 millioner kroner. Pengene stammer fra EU's strukturfonde og skal fordeles mellem danske projekter, som de syv regionale vækstteam har udvalgt.

Geografisk er det bornholmske vækstteam det klart mindste af de syv, men på grund af energiøens betydning og det nationale udsyn håber partnerne, at det kan lade sig gøre at få et beløb, der klart overstiger den andel, der ville tilfælde Bornholm, hvis Erhvervsstyrelsen udelukkende forholdt sig til landsdelens knap 40.000 indbyggere.

– Vores ansøgning på 50 millioner skyder over befolkningens proportioner, men til gengæld er projektforslaget jo et nationalt center, som ikke alene er til gavn for det bornholmske erhvervsliv, men som også skal udbygge hele Danmarks førerposition inden for grøn energi, forklarer udviklingskonsulent Mads Boss, der er regionskommunens projektleder.

– Den nationale vinkel er det, som berettiger ansøgningen, siger han om ambitionen på 50 millioner kroner.

Nyskabende teknologi

Energiøerne vil tvinge branchen til at udvikle ny teknologi, og det har fået mange store virksomheder til at gå med som økonomiske partnere. En af nyskabelserne bliver måden, man med HVDC-teknologi (et højspændingsnet på jævnstrøm) på transformerstationen kan forbinde havvindmøllerne med elnettet.

– At teste nye løsninger, der skal bygges ind i transformatorstationerne, har haft stor interesse fra DTU, men også for energikæmperne i ansøgningen som Ørsted og Siemens, forklarer Mads Boss.

Energinet er også gået med i projektet og vil som statslig myndighed samt ejer af højspændingsnettet og større transformatoranlæg få en vigtig rolle. Ved at have status som økonomisk partner kan virksomhederne og organisationerne få dækket udgifter til arbejdet.

– For at man kan få dækket konsulent- eller lønudgifter i projektet, skal man være, hvad Erhvervsstyrelsen kalder økonomiske partnere, forklarer Mads Boss.

– Hvis man finder ud af, at der skal flere partnere med, kan man tilføje dem på et senere tidspunkt, tilføjer han.

Nyt selskab

Pengene fra EU-puljerne, som Erhvervsstyrelsen fordeler, kan dække op til 85 procent af ansøgernes udgifter. De resterende 15 procent skal projektets deltagere medfinansiere.

"Udover medfinansieringen forventes en kreds af stiftende partnere at indskyde mellem 10-15 mio. kr. i startkapital til et nyoprettet selskab kaldet Nationalt Center for Grøn Energi," skrev kommunen i november, inden ansøgningen blev afsendt. Økonomiudvalget bevilgede da to millioner kroner til kommunens medfinansiering.

Bornholms Regionskommune er operatør på ansøgningen og projektet, indtil et selvstændigt selskab for Nationalt Center for Grøn Energi er etableret. Anført på listen over ansøgerne står dette fremtidige selskab, som derfor vil være berettiget til at modtage økonomisk støtte.

– Der er lagt op til at etablere Nationalt Center for Grøn Energi som en form for selskab, der deltager på lige fod i projektet som øvrige partnere. Selskabet er tiltænkt rollen som den fremadrettede drivkraft og samlingspunktet for arbejdet med alle de forskellige udviklingsspor, forklarer Mads Boss.

I februar ventes Erhvervsstyrelsen at fordele vækstteam-midlerne, der stammer fra EU's regionalfond og socialfond. Pengene skal være brugt og projektet afrapporteret senest 30. juni 2023.

 


Syv områder

I den bornholmske vækstteam-ansøgning er der udpeget syv indsatsområder – eller "arbejdspakker", som det kaldes i projektmaterialet.

De syv områder fordeler sig således. I parentes står der, hvilken organisation der har ansvaret som leder for hver af de syv arbejdspakker:

Nationalt Center for Grøn Energi (Bornholms Regionskommune)

Energiø (Bornholms Regionskommune)

Power-to-X (Rønne Havn)

Test-ø (Bornholms Energi og Forsyning)

Innovationshub (Business Center Bornholm)

Residential College (Danmarks Tekniske Universitet)

Datahub (Danmarks Tekniske Universitet)

 


19 økonomiske partnere

En blanding af store virksomheder, forskningsinstitutioner, brancheorganisationer og lokale aktører er gået sammen om ansøgningen til Erhvervsstyrelsen:

Ørsted

Siemens Gamesa

Danfoss

Haldor Topsøe

Energinet

Skovgaard Invest

Business Center Bornholm

Bornholms Regionskommune

Bornholms Energi og Forsyning

Rønne Havn

DTU

Center for Regional- og Turismeforskning

Campus Bornholm

Offshore Center Bornholm

Nationalt Center for Grøn Energi. (Et planlagt nyt selskab)

Copenhagen Capacity (non-profit-organisation til tiltrækning af udenlandske virksomheder og arbejdskraft)

Gate21 (grønt partnerskab i den dansk-svenske Greater Copenhagen-region)

Digital Lead

Energy Cluster Denmark

MARLOG

De tre sidstnævnte er erhvervsklyngeorganisationer inden for henholdsvis digital teknologi, energi og det maritime/logistiske område.