De fleste svin slås med grim sygdom

De fleste svin slås med grim sygdom
Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 16. MAR 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
16. MAR 2023 • 05:30

Mere end hver anden svineavler på Bornholm har den smitsomme luftvejsinfektion PRRS blandt sine grise. Til gengæld går det godt på slagteriet, og sidste år var et jubelår for planteavlerne. Men forude lurer et rentesmæk på mange.

En grim luftvejssygdom hærger i mange bornholmske svinestalde.

PRRS rammer svins forplantningsevne og fører til flere aborter, dødfødte grise og højere dødelighed. Hjernehindebetændelse er blandt flere mulige følgesygdomme.

Mere end hver anden svinebesætning på Bornholm kæmper netop nu med sygdommen, fortalte formand Frederik Tolstrup ved Bornholms Landbrug og Fødevarers generalforamling onsdag.

– PRRS, en grim reproduktionssygdom, skal væk fra øen, og det er svært, da mere end halvdelen af de bornholmske griseproducenter har den, sagde han.

Bornholms Landbrug og Fødevarer har sin grise- og miljørådgiver på sagen.

– Kirsten Kyndesen har brugt megen tid på at koordinere en indsats og sikre, at vi taler sammen og får løst udfordringen. Mange delsanerer for PRRS, og nogle producenter har valgt at lukke deres sohold. Jeg vil gerne rose jer alle sammen for at tage udfordringen op og sætte ting i værk, sagde Frederik Tolstrup.

Slagteriet går godt

Svineproducenterne kan til gengæld glæde sig over, at det nu meget tydeligt går godt på Danish Crowns slagteri i Rønne. Det kunne de fire bornholmske medlemmer af slagteriets repræsentantskab forvise sig om, da de besøgte slagteriet i september, fortalte Frederik Tolstrup også.

– Det var en fin dag. På en eller anden måde markerede det, at vi nu er kommet derhen, hvor vi var før 2014. Slagteriet er et helt almindeligt dansk slagteri, hvor Danish Crown har investeret cirka 45 millioner kroner for at sikre, at driften kan køre i mange år endnu. Det er rigtig godt, sagde han.

– Derudover har de fået ny dygtig direktør, Jesper Sørensen. Jeg ved ikke helt hvilke tricks der bliver brugt, men slagteriet kører bedre end nogensinde. Det er i dag blandt de bedste i Danmark. Tak til Danish Crown og slagteriarbejderne, sagde Frederik Tolstrup.

For planteavlerne blev 2022 et helt forrygende år.

– Priserne var historisk høje, og hvor inputfaktorer for en stor del var købt, da priserne steg. De eneste udfordringer var at ramme toppene, og mange fik solgt en række afgrøder, inden priserne var toppet. Men det blev uundgåeligt det bedste år for planteavlerne i meget lang tid, fortalte Frederik Tolstrup.

– Næste år rammer hverdagen. Priserne på salgsafgrøder falder i øjeblikket, og gødning har jeg i hvert fald købt til for høje priser, kunne han dog også føje til.

Også de højere renter vil snart ramme landmændene. De fleste landmænd har lån med variabel rente og er derfor sårbare over for, at renten bliver sat op.

– Renten er steget meget i 2022, og mange landmænd har fået taget kursgevinster og nedbragt gæld. Men nu er det så sådan, at de fleste landmænd er finansieret gennem variabel rente, sagde Frederik Tolstrup.

– I landbruget rammer det første hug her den 31. marts, så der er festen med lave renter måske forbi. Landbruget er dog et bedre sted end tidligere og erhvervet har faktisk generelt nedbragt sin gæld siden finanskrisen. Vi står med et mere robust landbrug i dag, sagde han.

Bornholms mælkeproducenter oplevede både godt og skidt sidste år.

– Mælkeproducenterne har i og for sig oplevet et år med en fornuftig afregning, men Bornholms Andelsmejeri har været udfordret på afsætningen. Genåbningen af verdensøkonomien gjorde det meget vanskeligt at sende containere til USA, og det ramte hårdt i Klemensker, fortalte Frederik Tolstrup.

– Desværre måtte producenterne holde for og undvære en afregning fra mejeriet i september, da salget til særligt USA var bagud. Nu har mejeriet netop udbetalt en stor efterbetaling, og det er en rigtig god start på 2023.