Leder: Avisen binder Bornholm sammen

Leder: Avisen binder Bornholm sammen
Foto: Berit Hvassum
| 17. MAR 2021 • 14:43
Af:
Øjvind Hesselager

17. MAR 2021 • 14:43

LEDER

Alt har mindst to sider. En forside og en bagside. Også en avis.

Bagsiden er, at dagblade over hele landet massivt mister læsere. Det viser den seneste undersøgelse fra Dagbladenes officielle Index Danmark/Gallup.

Tallene viser, hvor mange læsere, der hver uge bruger et dagblad enten i den klassiske trykte udgave eller som e-avis.

Og det paradoksale er, at mens mange dagblade får flere og flere læsere på deres hjemmeside, og flere abonnenter her, så taber de læserne på den trykte avis og e-paperet.

Alt andet lige er det ikke godt for demokratiet, at udviklingen koster læsere på nogle formater. Vi har brug for en bred og velfunderet samfundsdebat, der tager udgangspunkt i skrevne artikler, som andre kan reagere på. Det er sådan, vi udvikler os som samfund.

Ikke mindst som lokalsamfund. Og her er så den anden side af medaljen. Det vi på Bornholms Tidende kan kalde forsiden. For vi følger ikke tendensen. Tværtimod.

Bornholms Tidende fastholder imponerende 26.000 læsere om ugen målt som et gennemsnit over hele 2020. Vi er ganske enkelt et ud af to dagblade, der ikke går tilbage.

Og tallet er ikke tilfældigt. For mens vi havde samme tal i 2019 er vi steget med cirka 1.000 læsere siden 2018-tallene.

 

Vi kan selvfølgelig ikke love,
at vi altid skriver det, I synes er rigtigt.
Men vi skal meget gerne skrive
mere om det, som I synes er vigtigt

 

Samtidigt kan vi se, at de annoncører vi tabte i 2019, og som corona gjorde det svært at vinde tilbage i 2020, nu også begynder at melde sig som kunder i Bornholms Tidende og vores øvrige udgivelser.

Strategien virker. Samtidig med at vi gennemfører en såkaldt digitalisering, hvor mere stof bliver publiceret online, har vi en fortsat høj kvalitet på de klassiske udgivelser som den trykte avis, som både læsere og annoncører anerkender.

Ambitionen om at blive og forblive avisen, der samler bornholmerne, vil lykkes, hvis vi fortsætter det gode arbejde i mediehuset.

Journalistisk forsøger vi at fastholde en linje, hvor vi nysgerrigt forsøger at finde det principielle i den lille historie. Og hvor vi fastholder de vigtigste dagsordener. Samlet er målet altid, at vi gerne vil gøre jer klogere om det samfund, I er en del af – sammen med os.

Det er den vej journalistikken skal udvikle sig. I en tid, hvor vi hurtigt kan modtage gratis nyheder, skal en abonnementsavis selvfølgelig tilbyde noget ekstra.

Vi har i 2020 taget nogle store redaktionelle skridt. Men vi er også først lige begyndt.

Heldigvis ligger der en plan klar for den videre udvikling. Vi vil gerne have en endnu større forståelse af, hvor I som læsere mener, at vi som avis kan give jer mere værdi.

Vi kan selvfølgelig ikke love, at vi altid skriver det, I synes er rigtigt. Men vi skal meget gerne skrive mere om det, som I synes er vigtigt.

Og så skylder vi en tak. Tak fordi I holder fast i avisen i en tid, hvor alt synes under forandring.

Det forpligter. Og det vil vi gøre alt for at leve op til.