Havnens gave til bornholmerne

Havnens gave til bornholmerne
Tidendes "Hele øen er min nabo"-kampagne har inspireret Jens Stubkjær til et forslag til Rønne Havn.
KOMMENTAR | ABONNENT | 10. FEB 2024 • 11:00
Af:
Jens Stubkjær
Kirkepladsen
Rønne
KOMMENTAR | ABONNENT
10. FEB 2024 • 11:00

En frilagt plads midt i havnen kan danne rammen om et attraktivt frirum for borgerne.

Var det ikke på tide, at Rønne Havn bidrager positivt til by- og havnemiljøet?

Det kan Rønne Havn gøre ved at donere de to tredjedele af Øernes Kaj nedenfor Sct. Nicolai Kirke, som de alligevel ikke bruger, til deres nabo (hele øen er havnens nabo) – det vil sige til rønneboerne, til bornholmerne, til offentligheden.

Som det fremgår af Tidendes flotte foto, danner kajen en forlængelse af middelalderbyen og kirken ud i havnen mod havet. Her kan skabes den forbindelse mellem byen og havnen, som man forgæves søger efter på det rodede område mellem Nørrekås, rensningsanlægget og Kvickly.

Asfalten skal væk. Terrorhegnet skal flyttes, så det står langs kajen ved Express 1.

På denne frilagte plads, midt i havnen, kan her skabes et attraktivt frirum for borgerne, for turisterne, for hundelufterne, for livsnyderne og andre, der vil mærke havnens puls, se himlen og følge skibene ind og ud af havnen.

Her kan der skabes en varieret plads med græs og beplantning i lav højde, så det ikke tager udsigten. Grillplads med borde og bænke. Havnebad og sauna, der er afgrænset, så der ikke svømmes ud i havnen. Broer ud til de to "pullerter"/øer giver nye muligheder. En scene kan give plads til musik og (folke-)dans. En udsigtsplatform hvor der kan spejdes og vinkes efter rejsende med færgen. Et lægivende rum, hvor den medbragte mad kan spises, hvis det er for koldt uden for. Hvor foto og digitale plancher fortæller om det aktuelle liv for havnen, færgefarten, kirken og Rønnes historie. Om fuglene i havnebugten.

Det store asfalterede område mellem fiskebutikken og kajen inddrages selvfølgelig i planerne, så det menneskevenlige miljø går helt fra græsplænen over Sdr. Bådehavn til fiskebutikken og ud til spidsen af Øernes Kaj. Med mulighed for at fiskebutikken kan udvides, eller suppleres, med en cafe. Måske endda Honnørkajen kan tænkes med, hvor Kongeskibet og andre skibe lægger til i direkte kontakt med folket - uden terrorhegn.

Det behøver ikke være en ny udgave af Amaliehaven i København, som A. P. Møller Fonden i 2022 gav 65 mio. kr. til restaurering af. Alligevel koster det nok nogle millioner.

Rønne Havn, Rønne Byforening, Rønne Borgerforening, Sct. Nicolai Kirke og Bornholms Regionskommune kunne gå sammen og forene kræfterne, udskrive en arkitektkonkurrence og søge A. P. Møller Fonden og andre gode fonde om de nødvendige midler, så det bliver gjort godt.

Rønne Havn og de andre initiativtagere inviterer selvfølgelig Kong Frederik til at indvie denne storslåede gave fra havnen til det bornholmske folk, som står færdig, når Rønne fejrer sit 700 års byjubilæum i 2027.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT