Byg, hæld nu sorte kul på

Byg, hæld nu sorte kul på
LEDER | 25. MAJ 2023 • 05:30
LEDER
25. MAJ 2023 • 05:30

Trykket skal op i vores allesammens Byg. Fortsætter byggeforsinkelser og lange køer, hæmmer det vores mulige udvikling.

 

Det er sagt og skrevet mange gange. Men nu har vi igen balladen. Bygs langsomme sagshåndtering stopper vores aktiviteter og hæmmer Bornholms vigtige vækst.

Denne gang er det vores gamle gymnasium, der skulle blive til 34 nye lejligheder, hvor 170 lejere efter sigende står i kø. Der er mange ejerboliger til salg på Bornholm, men ganske få ledige lejeboliger. Vi mangler i den grad arbejdskraft, og med havneudvidelse, vindmølleudskibning, museumsbyggeri og voksende vækst på vores industrimarkeder bliver den efterspørgsel ikke mindre. Vi har brug for penge i kommunekassen. Det kræver mere arbejdskraft, der kan betale skat. Men det kræver boliger, og her siger flere, at antallet af ledige boliger er flaskehalsen, der holder Bornholm nede.

Når det er tilfældet, bliver Byg til flaskehalsen i flaskehalsen, og her er det tragisk, at byggeriet af de 35 nye lejligheder midt i Rønnes gamle by nu er gået i stå.

Man fristes til at bede Byg lette foden fra bremsen og lade mere passere, så hjulene ikke går i stå på Bornholm. Samtidig går ønskerne mod flere kompetente hænder, der kan behandle ansøgningerne og sætte skub i Bornholm. Byg har allerede fået flere kræfter og hænder. Byg har også hævet produktiviteten, og Byg må for guds skyld ikke lade hån om lokalplanerne og bare give efter for det driftige erhvervslivs ønsker.

Her ligger udfordringen.

Byg skal beskytte vores ubetalelige lokale kultur med de flotte og velbevarede gamle bygninger i byerne og fiskerlejerne. Bornholms historiske bygningsmasse er i den grad et vigtigt aktiv, som vi skal værne om.

Byg er vigtig, men ikke hurtig nok til Bornholms behov. Det skal administrationen og politikerne finde en bedre løsning på, så Bornholm kan vokse videre. Et langsomt Byg er som en godsfærge uden ledig plads. Det har vi ikke råd til at fortsætte med.