Ny retsbygning kan kun ligge et sted. Det står i loven

Ny retsbygning kan kun ligge et sted. Det står i loven
Selv om der tales om en eventuel retsbygning i aftaleteksten, er retspræsidenten temmelig sikker på, at der er en ny retsbygning på vej til Bornholm. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 22. NOV 2023 • 16:56
NYHED | ABONNENT
22. NOV 2023 • 16:56

Retspræsident Henrik Engell Rhod og Lea Wermelin glæder sig over ny aftale, der sikrer en ny retsbygning på Bornholm.

Onsdag præsenterede regeringen en flerårig aftale for domstolene i Danmark. Alle Folketingets partier står bag aftalen, der betyder, at der i perioden fra 2024-2027 bliver tilført 2,3 milliarder kroner til området. Det kommer blandt andet retten på Bornholm til gode, for det fremgår blandt andet af aftalen, at der også skal kigges mod øst:

”Aftalepartierne er enige om, at mulighederne for forbedringer af de bygningsmæssige forhold ved Retten på Bornholm skal afdækkes i aftaleperioden, herunder ved udarbejdelse af et projektforslag om en eventuel ny retsbygning, der kan danne grundlag for beslutning herom”.

Det er en nyhed, der glæder Henrik Engell Rhod, retspræsident ved retten på Bornholm. Han kan fortælle, at retsbygningen i Rønne er alt for lille, som den ser ud i dag.

– Domstolsstyrelsen har beregnet vores behov til knap 2.400 kvadratmeter, og vi råder over cirka 1.400 kvadratmeter fordelt på de to bygninger på Store Torv og i Damgade. Så det er positivt, at man har lettet låget på en mangeårig syltekrukke angående bygningsforholdene ved retten på Bornholm. Alle øvrige by- og landsretter er jo blevet bygningsfornyede eller moderniserede siden domstolsreformen i 2007, siger Henrik Engell Rhod.

Kan ikke adskille persongrupper

Ifølge retspræsidenten er der flere årsager til, at der er behov for bedre faciliteter ved retten på Bornholm.

– Vores udfordringer er plads- og adgangsforhold, og sikkerhedsforhold. Det er de tre hovedudfordringer, og det ene kan ikke løses uden det andet.

Sikkerhedselementet handler ifølge Henrik Engell Rhod eksempelvis om at kunne adskille de forskellige persongrupper i retten, så tiltalte, vidner og forurettede ikke skal sidde i samme venteværelse.

Selv om der tales om en eventuel retsbygning i aftaleteksten, er retspræsidenten temmelig sikker på, at der er en ny retsbygning på vej til Bornholm.

– Vi er ganske låst i en gammel og fredet bygning, som der ikke må foretages noget i. Jeg har svært ved at se en anden løsning.

Til gengæld tør Henrik Engell Rhod ikke gætte på, hvor den kommende retsbygning vil blive placeret.

– Uha, det tør jeg slet ikke spå om. Det eneste, der ligger klart er, at det er i Rønne, for det fastsætter loven.

Lea Wermelin, Bornholms socialdemokratiske repræsentant i Folketinget, udtaler om aftalen:

– Jeg har besøgt retten på Bornholm og taget problemstillingen om for dårlige bygningsmæssige rammer op med justitsministeren. Derfor er jeg virkelig glad for, at vi har fået med i aftalen, at der nu skal ses på en modernisering af rammerne inklusiv et projektforslag til en ny bygning for at kunne løfte de vigtige funktioner, som retten har til daglig. Det handler for eksempel om handicapadgang og gode rammer for vidner.