Tidligere lejer får 32.000 tilbage: Ejer erkender fejl

Tidligere lejer får 32.000 tilbage: Ejer erkender fejl
Den tidligere lejer boede til leje i ni måneder på Bornholmerslottet. Hun klagede over for høj husleje, og hun har nu fået tilbagebetalt samlet 32.000 kroner. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 15. NOV 2022 • 05:30
NYHED | RØNNE | ABONNENT
15. NOV 2022 • 05:30

En tidligere lejer på Bornholmerslottet i Rønne har vundet en sag i Huslejenævnet og har fået tilbagebetalt 32.000 kroner.

Nogle gange kan det godt betale sig at klage, hvis man er utilfreds med et lejemål eller mener, man bliver snydt.

Det mente en tidligere lejer på Bornholmerslottet i Rønne, der med hjælp fra lejelovsrådgiverne Digura netop har vundet en sag i Huslejenævnet og har fået tilbagebetalt i alt 32.000 kroner fra sin tidligere udlejer - blandt andet for at have betalt for meget i husleje.

Lejeren boede i lejligheden på Bornholmerslottet – et tidligere plejehjem på Zahrtmannsvej, der for tre år siden blev ombygget til lejligheder – fra den 1. december 2020 til den 31. august 2021.

I den periode betalte hun en månedlig husleje på 5.100 kroner - noget Huslejenævnet i dets afgørelse har vurderet var været næsten 2.000 kroner for meget hver måned.

Lejeren ønsker at være anonym, men Tidende kender hendes identitet og har fået indsigt i Huslejenævnets afgørelse, hvor der blandt andet står, at "nævnet har besluttet at nedsætte den årlige leje (..)" og at "udlejer har pligt til at tilbagebetale for meget betalt leje (..)".

Uoverensstemmelse i størrelse

Baggrunden for ændring af huslejen skyldes blandt andet, at der i kontrakten har været angivet en forkert størrelse på lejligheden.

I kontrakten lyder størrelsen på 56 kvadratmeter, men ifølge Bygnings- og Boligregistret (BBR) har lejligheden et bruttoetagemål på 54 kvadratmeter.

Nævnet skriver dog, at det er nævnets opfattelse, at 'lejemålet er på 38 kvadratmeter med tillæg af fællesarealer på 11 kvadratmeter, i alt 49 kvadratmeter, hvilket nævnet lægger til grund i sin afgørelse'.

Det er altså uoverensstemmelser i størrelsesangivelsen, at det er vurderet, at den tidligere lejer har betalt for meget i husleje.

Udover tilbagebetalingen af for meget betalt husleje har lejeren også fået tilbagebetalt hele sit depositum på 15.300 kroner.

Det er anden gang indenfor kort tid, at udlejningen af Bornholmerslottet har været udsat for kritik fra myndighedernes side. I midten af oktober kom det frem, at Bornholmerslottets ejer havde fået en bøde på 250.000 kroner for ikke at have fortalt to lejere, at selskabet tidligere har tabt to sager om for høj husleje i Huslejenævnet.

Fælles klage

Ifølge den tidligere lejer er hun ikke alene om at have oplevet problemer ved at bo på Bornholmerslottet - faktisk er der ifølge hende op mod 20 nuværende og tidligere lejere, der har klaget, og hun i flere tilfælde selv hjulpet folk med at føre en sag.

– Jeg har kunnet gøre det, for jeg føler selv, jeg er ressourcestærk. Men mange af dem, jeg har indberettet for, var decideret bange. Nogen kunne slet ikke overskue den proces.

Tidende har ikke kunnet verificere dette tal inden avisens deadline.

Du siger, I er mere end 20, der klagede i fællesskab via Digura, hvor I brugte dem som mellemmand. Ved du, hvor mange der har fået medhold?

– Nej. Men jeg ved, det er flere end mig, for jeg har et brev fra advokaten, der siger, han skal til at afregne til flere.

Den tidligere lejer har fået medhold i sin klage og har altså fået tilbagebetalt i alt 32.000 kroner over to omgange, og kampen er derved slut for hende.

– Men jeg har brug for at få det frem, så andre også kan få held med at stoppe den udleje.

Erkender fejl

Tidende har kontaktet Michael Møller for at forholde ham til den tidligere lejers udtalelser, som han har svaret på mail.

Det er blevet afgjort i nævnet, at lejeren har betalt cirka 2.000 kroner for meget i husleje pr. måned. Hvorfor har du sat huslejen for højt?

– Ejendommen opfylder krav om fri husleje, og dette skal fremgå af lejekontrakten i §11. Dette punkt manglede i lejekontrakten, og dette var selvfølgelig en fejl, og derfor bortfalder kravet om fri husleje i denne lejekontrakt.

Hvad var begrundelsen for, at I også skulle betale depositummet tilbage?

– Vi var uenige om standen på lejligheden ved fraflytning, og derfor blevet depositummet tilbage betalt.

Spurgt ind til størrelsen på lejligheden, svarer Michael Møller:

– Den oplyste størrelse på lejligheden kommer altid fra BBR, som man skal efter lejeloven, og er ikke 49 kvadratmeter.

Udover at tilbagebetale beløbet på 32.000 kroner, som er blevet gjort, er Michael Møller af nævnet blevet bedt om at 'foretage opmålinger af lejemålene og har derudover foretaget kontrolmålinger af såvel lejemålenes størrelse samt fællesarealer i alle bygninger i ejendommen'.DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 03-12-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Søndag eftermiddag - mandag morgen: Søndag nat nærmer vi os igen 2 kr./kWh. Priserne svinger lige omkring eller under 2,20 kr./kWh alt inkl. Det er mellem 00 og 06, at du kan hente en ekstra besparelse. Opdateret søndag 13.02. Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning