Hædret: Torben har fået 60+ til at spille bordtennis

Hædret: Torben har fået 60+ til at spille bordtennis
Kurt Olesen (tv.) er årets spiller, mens Torben Larsen er årets leder i bornholmsk bordtennis. Foto: DGI Bornholms bordtennisudvalg
NYHED | ABONNENT | 12. NOV 2023 • 15:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
12. NOV 2023 • 15:30

Torben Larsen blev lørdag kåret som årets leder i bornholmsk bordtennis for sit store arbejde med at få spillere over 60 år til at dyrke sporten. 54-årige Kurt Olesen blev kåret som årets spiller.

For 17. gang har DGI Bornholms bordtennisudvalg kåret årets leder og årets spiller, og traditionen tro skete det i forbindelse med landsdelsmesterskaberne. Årets leder blev Torben Larsen, som for otte år siden startede Bornholms første 60+ afdeling op i Nyker, hvilket har inspireret resten af øens bordtennisklubber til at gøre det samme.

Han er også initiativtager til de meget populære stævner Margeritten Cup, som er blevet en begivenhed, alle 60+ spillere glæder sig til at deltage i. Han samler sponsorer, lodtrækningspræmier og organiserer selv stævnet.

– Så Torben har en stor andel i, at bordtennissporten for 60+ er vokset så meget, som den er på hele Bornholm, fortalte formanden for DGI Bornholms bordtennisudvalg Finn Jørgensen i forbindelse med prisoverrækkelsen.

Med Torbens hjælp er antallet af aktive over 60 år gået fra nogle enkelte få til over 100. Det har krævet hårdt arbejde, men det er altid gjort med et smil på læben.

– Han er både udvikler og fastholder realistiske mål for vores sport. Han er en ildsjæl og forstår at skabe gode forhold gennem samarbejde, og gennem sit eksempel og en god portion humoristisk sans spreder han glæde. I sin tilgang til bordtennis favner han bredt, og derfor har han fortjent denne udmærkelse, fortalte Finn Jørgensen.

Konkurs blev startskuddet

Det er anden gang, at 71-årige Torben Larsen modtager lederprisen. Det skete også i 2007, og derfor blev han overrasket, da hans navn blev råbt op.

– Jeg blev helt benovet. Det betyder utroligt meget, fordi det er påskønnelsen for alt det frivillige arbejde, man går og udfører, fortæller han til Tidende.

Hvorfor har du brugt så mange kræfter på at få gang i bordtennis for 60+?

– Jeg har jo altid nydt at spille bordtennis. Det er en herlig sport. Og da jeg rundede de 60 år gik jeg og spekulerede på, at der manglede noget for os ældre, der foregik i dagtimerne. Jeg havde ikke selv muligheden for det på daværende tidspunkt, for jeg gik stadigvæk på arbejde. Men så gik det firma, jeg arbejdede for, konkurs, og så grublede jeg lidt mere over det, fortæller Torben Larsen, som erindrer, at en god ven i Nyker opfordrede ham til at starte 60+ bordtennis i byen.

– Så sagde jeg, det kan vi godt, vi starter på onsdag. Og så har det bare udviklet sig. Så kom der en klub til og en til, og så begyndte vi at lave stævner, fortæller han.

Selvom det er en stor ære at få prisen som årets leder, så er det ikke derfor, at han bruger mange timer på at være frivillig.

– Det er jo lykken, at man får en anerkendelse ved at få en pris, men det er lige så stor en lykke at møde de forskellige 60+ere, som siger: "hej Torben, hold kæft et godt initiativ du har lavet". Det er lønnen i sig selv. De fleste vil gerne have penge for at lave noget, men man kan også lave det frivilligt og så er lønne, at man får tak. Det er mere end rigeligt i min verden, fortæller han.

På torsdag er der igen Margeritten Cup, når der skal spilles doublestævne med deltagelse af 29 par og dermed i alt 58 spillere, hvilket er ny deltagerrekord.

54-årig er årets spiller

DGI Bornholms bordtennisudvalg har også kåret årets spiller. Prisen går til 54-årige Kurt Olesen, som i januar vandt bornholmsmesterskabet for første gang. Han har bibeholdt en flot form resten af året og har har vundet stort set alle de turneringer, han deltager i på Bornholm.

– Derudover er Kurt en god inspiration for alle bordtennisspillere uanset alder, ikke kun i Knudsker IF, men også på Bornholm i øvrigt, fortalte Finn Jørgensen ved præmieoverrækkelsen, som også fandt sted under landsdelsmesterskaberne lørdag.

– Han deltager ligeledes i stort set alle træninger i klubben og er ofte blandt de første, der kommer, og en af de sidste der går hjem. Ikke mindst hjælper han rigtig meget med taktiske og andre spillemæssige fif til alle, der måtte ønske hans hjælp. Kort og godt er Kurt en super klubkammerat, en fantastisk dygtig bornholmsk spiller (pt. nok den bedste), men ikke mindst en lige så god ambassadør for bornholmsk bordtennis, konkluderede Finn Jørgensen.

Kæmpe skulderklap

Hovedpersonen selv er stolt over at modtage prisen.

– Det er jeg meget beæret over. Det er jo et kæmpe skulderklap. Det er pæne ord, der bliver sagt, så det er jeg da glad for, at mine holdkammerater i klubben sætter pris på, at jeg kommer til træning, fortæller Kurt Olesen.

Har det været dit bedste år som bordtennisspiller?

– Det ved jeg sørme ikke. Det går jeg ikke så meget op i. Det er ikke for at vinde priser, at jeg spiller. Jeg spiller, fordi jeg synes, det er sjovt, og det går rigtig fint i øjeblikket, fortæller Kurt Olesen, som da også formåede at vinde klasse 1 til landsdelsmesterskaberne med en sejr i finalen over klubkammeraten fra Knudsker IF, Oliver Nielsen, som ellers kom foran 2-0 i sæt.

– Jeg var ekstremt heldig i fjerde sæt. I de to første sæt kører Oliver mig midtover, tredje sæt får jeg tillusket mig lidt, fjerde sæt er jeg ekstremt heldig og har mange kanter og netbolde. Oliver bliver ekstremt frustreret må man sige, og femte sæt har jeg måske momentum, for det mentale fylder også meget i den her sport. Det er vigtigt, at man tror på det.

Du har det mentale overtag?

– Jeg har vundet over Oliver før, så jeg tror på det, indtil det er afgjort. Og det gik jo også sådan, selvom jeg godt nok var træt og spillede måske ikke min bedste kamp, men jeg troede på, at jeg kunne få ham puttet ned i sækken på en eller anden måde.

Landsdelsmestre 2023:

Senior 1, HS: Kurt Olesen, Knudsker IF
Senior 2, HS: Michael Ellermann, Knudsker IF
Senior 3 HS: Casper Mortensen, Høst IF
Senior alle, HS: Kurt Olesen, Knudsker IF
Ungdom 1, HS: Mikkel Køhlert, Knudsker IF
Ungdom 2, HS B: Ditlev Sørresiig, Knudsker IF
Veteran 60 A, HS: Vilmer FInch, Tejn IF
Veteran 60 B, HS: Hans Christian Pedersen, Hasle IF
Veteran 60 B, HS B: Anne Grete Espersen, Hasle IF

Doubler 2: Vilmer Funch, Tejn IF og Torben F. Hansen, Nexø
Double 3: Benjamin Christensen og Kim Hansson, Nexø
Doubler åben senior: Oliver Nielsen, Knudsker IF og Casper Mortensen, Høst IF
Doubler ungdom åben: Mikkel Køhlert, Knudsker IF og Nuno Engstrøm, Nexø Bordtennis Club
Double 60+ A: Flemming Steenberg, Knudsker IF og Palle Jensen, Poulsker IF
Double 60+ B: Hans Christian Pedersen og Tomas Nielsen, Hasle IF