Efter to fødsler: Anna giver løbekarrieren et skud mere

Efter to fødsler: Anna giver løbekarrieren et skud mere
35-årige Anna Holm forventer at have fire-fem gode år tilbage som maratonløber. Foto: Jesper Gynther
NYHED | ABONNENT | 19. NOV 2023 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
19. NOV 2023 • 05:30
Af:
Anna Elisabeth Borgenholt Knudsen

Den tidligere OL-deltager og nuværende journalist på Tidende Anna Holm havde egentlig stoppet karrieren som eliteløber efter at have født to børn, men nu har hun ombestemt sig og er begyndt at træne seriøst igen. Denne gang er OL ikke målet, hun drømmer i stedet om at sætte en ny personlig bedste tid på maratondistancen.

Ligesom Caroline Wozniacki har gjort comeback efter to fødsler, gør 35-årige Anna Holm hende kunsten efter.

Bornholmeren havde ellers mistet motivationen for eliteløb, efter hun fødte sit andet barn på få år, men nu er børnene blevet en smule større, og lysten til at konkurrere på højeste plan er vendt retur.

– Jeg besluttede mig egentlig for at stoppe for et års tid siden, fordi jeg ikke syntes, at min motivation havde været den samme, efter jeg havde fået børn. Det er ret svært at kombinere løb med at have helt små børn, og jeg har ammet begge mine børn, indtil de var 1 år, fortæller Anna Holm, som derfor sidste år meldte ud, at hun stoppede løbekarrieren, som blandt andet har budt på deltagelse i OL i Rio i 2016 på maratondistancen.

Nu er hendes yngste barn blevet halvandet år, og dermed er børnene ikke længere babyer, som kræver meget af en, også rent fysisk. Det har været medvirkende til, at lysten er kommet tilbage, fortæller hun og nævner, at der blev tændt en gnist i hende, da hun i sensommeren var ekspertkommentator i tv i forbindelse med, at DR sendte live fra verdensmesterskaberne i maraton.

– Jeg kunne godt mærke, at det føltes lidt svært at sidde og kommentere, fordi jeg havde egentlig lyst til at være med. Det fik sat nogle tanker i gang, siger Anna Holm, som de seneste tre måneder har trænet dagligt og også har genoptaget samarbejdet med sin tidligere træner Claus Hechmann.

– Jeg er begyndt at træne seriøst igen. Jeg er selvfølgelig ikke træningsmæssigt oppe på det niveau, jeg var før. Det er jeg heller ikke formmæssigt endnu. Nu handler det om at få grundformen på plads, og indtil videre synes jeg, det er dejligt.

Sporten er ikke længere vigtigst

Løb har altid fyldt meget i Anna Holms liv, og derfor vidste hun inderst inde godt, at hun ville ærgre sig, hvis hun ikke gav det et skud mere.

– Jeg har dyrket eliteidræt, siden jeg var 12 år, så det er heller ikke helt nemt at stoppe. Jeg har jo brugt hele mit liv på en specialisering indenfor min sportsgren og at skulle give slip på det, er også ret svært. Også fordi jeg er 35 år, så fysisk har jeg fire-fem potentielt gode år endnu som maratonløber, så jeg kunne godt tænke mig at se, om der er noget tilbage i min karriere.

– Jeg har savnet at løbe stærkt. Det er jo sjovt at være i god form og præstere på et højt niveau, siger Anna Holm, som oplever, at det er anderledes at træne på et seriøst plan i dag, end det var, før hun fik børn.

– Det har påvirket min motivation. Inden jeg fik børn, var sporten det vigtigste - og for første gang i mit liv er sporten nu ikke det vigtigste. Det er lidt underligt, når man tidligere har haft det på en anden måde, indrømmer hun, men samtidig tror hun også, at det kan være en fordel.

– Det kan der også komme noget positivt ud af, at prioriteterne er anderledes. Så jeg er lidt spændt på at se, hvordan jeg kan få det til at fungere, siger hun og fortæller, at hun nyder stor opbakning til projektet fra sin mand, ligesom hun også har sin mor, der kan hjælpe med at passe børnene, så hun har tid til at træne.

– For man har jo brug for opbakning, hvis det skal lykkes, siger hun og peger på, at det også er nødvendigt at få sponsorer igen, hvis hun skal kunne nå tilbage til det niveau, hun havde.

Lige nu fokuserer hun dog udelukkende på at bygge grundformen, og hun tager derfor et skridt ad gangen.

– Jeg er lidt ydmyg over for, at tingene har ændret sig, og jeg står et andet sted, end jeg gjorde, inden jeg fik børn. Jeg håber bare, det fysisk går fremad, og at motivationen holder ved.

Hvordan vil du blive lige så god, som du var?

– Det handler meget om træning og ikke mindst tid til træning. Med et fuldtidsarbejde ville det ikke kunne hænge sammen, så det handler om at få skabt den hverdag omkring løbetræningen, som gør, at man kan restituere og fokusere. Det er jeg spændt på, om jeg kan få opbygget, siger Anna Holm, som til daglig arbejder på deltid hos Bornholms Tidendes redaktion i Rønne.

Jo ældre børnene bliver, jo mere tid til restitution, forventer hun også at få.

– Mine børn er begyndt at sove igennem om natten, og det er en ret vigtig faktor, fordi restitution er ret afgørende for at kunne opbygge sin krop.


Løb er ikke længere det vigtigste i Anna Holms liv, efter hun er blevet mor til to piger. Foto: Anna Elisabeth Borgenholt Knudsen

OL-drømme skiftet ud med PR-drømme

Da Anna Holm senest trænede seriøst, boede hun i København. Nu bor hun i Rønne, men det kommer ikke til at gøre vejen tilbage mod verdenstoppen sværere, forventer hun.

– Jeg er vant til at træne meget alene, så udfordringen er mere at få tiden til at træne hver dag. Men når vi kommer lidt længere hen, så er det da rart at blive udfordret rent træningsmæssigt, og der er heldigvis nogle mandlige løbere på Bornholm, som jeg kan løbe med på stadion, fortæller hun.

– Og ellers er der jo på Bornholm fantastiske forudsætninger for at løbe i skoven og i naturen. Men jeg kommer ikke til at rejse til København for at træne sammen med andre, fordi den energi det vil kræve at rejse, vil jeg ikke få igen kvalitetsmæssigt på træningen. Så træningen skal foregå her.

I sidste weekend deltog hun i et motionsløb på 10 kilometer i København, og hun forventer at deltage i et nytårsløb i Sverige på samme distance. Til foråret håber hun at være med til halvmaratonløb i Haag og Berlin, og hvis formen udvikler sig i den rigtige retning, så deltager hun måske i Copenhagen Marathon. Først derefter vil hun overveje at deltage i en fuld maraton igen. Det vil sandsynligvis blive Frankfurt Marathon.

– Det er noget andet at løbe konkurrence end at træne, så kroppen skal vænne sig til at komme op i fart igen. Jeg skal også bygge det stille og roligt op, så jeg ikke bliver skadet. Men hvis alt går godt, og træningen fortsætter, og lysten og motivationen fortsætter, så kunne jeg godt tænke mig at komme tilbage på den måde.

Hvad med OL i Paris næste sommer?

– Det er ikke realistisk med OL, for det er for tidligt. Men jeg tænker inden for et år eller to, så begynder det at blive sjovt.

Tænker du på at deltage i OL i 2028?

– Det kan jo sagtens teoretisk lade sig gøre, men en ting er teori, noget andet er virkelighed. Det er svært at komme med til et OL, for det er kun hvert fjerde år. Og nu er jeg så privilegeret, at jeg har prøvet at være med til et OL. OL er for mig ikke længere det, som er målet. Da jeg var yngre, var det det eneste og alt. Sådan har jeg det ikke længere. Nu har jeg det mere sådan, at der hvor jeg føler, at der er noget tilbage, det er i forhold til at løbe stærkt på maraton. Jeg føler, der er flere minutter, jeg kan kappe af, siger Anna Holm, hvis personlige rekord er på 2 timer og 33 minutter.

– Drømmen er at løbe stærkere, så det er mere der, min motivation ligger. Det er at blive en bedre maratonløber mere end at være med i mesterskaberne.

For at sætte en ny personlig bedste tid behøver hun ikke nødvendigvis komme i bedre form, end da hun var på toppen af sin karriere. Det skyldes den teknologiske udvikling, som løbeskoene har været igennem, siden hun første gang gik på barsel i 2020.

– Jeg løb i de nye supersko for første gang til 10 km-løbet i weekenden, og det er helt vildt at få sådan et par sko på. Det er ligesom at have kængurusko på. Så hvis jeg kunne komme op på gamle niveau og få de sko på, så kunne det være sjovt at se, hvor hurtigt jeg kan løbe.

Anna Holm

Er opvokset på Bornholm og har dyrket eliteidræt i over 20 år. Det er blevet til flere danmarksmesterskaber og deltagelse i EM, VM og OL. Hun er uddannet cand. comm i Journalistik og dansk og har desuden studeret public relations i New York. I en årrække har hun arbejdet i kommunikationsbranchen på den anden side af vandet. Nu er hun vendt hjem til øen og journalistikken.