Anders har sendt sine børn på fodboldakademi: 'Har jeg to glade børn, så har vi vundet'

Anders har sendt sine børn på fodboldakademi: 'Har jeg to glade børn, så har vi vundet'
Anders Munch har indskrevet begge sine sønner hos Bornholms Fodbold Akademi. Her ses faren med den yngste søn Valdemar, mens Victor i baggrunden lige er gået i gang med sin akademitræning. Foto: Berit Hvassum
FODBOLD | BORNHOLM | ABONNENT | 12. SEP 2021 • 08:30
Jesper Gynther
Journalist
FODBOLD | BORNHOLM | ABONNENT
12. SEP 2021 • 08:30

Det er ikke kun med henblik på, at ens barn skal blive professionel, at forældre har fået øjnene op for Bornholms Fodbold Akademi

 

Anders Munch er far til Victor og Valdemar, som torsdag eftermiddag er til træning hos Bornholms Fodbold Akademi. Faren følger med i træningen af den yngste, da Tidendes udsendte lægger vejen forbi græsbanerne i Aakirkeby, og han forklarer, hvorfor han har valgt at sende børnene på akademiet.

– Den grundliggende tanke for mig er, at jeg vil godt give mine børn noget ekstra, siger han.

– Og det kunne jeg måske også godt gøre hjemme i haven, men det er sgu lidt nemmere, at der er en anden voksen, der er kritisk og tør skubbe lidt på. Det er det i hvert fald hjemme i vores hus, at hvis jeg står og skal presse mine egne børn, så bliver det måske hurtigt en konflikt eller noget.

– Det er meget nemmere for Mathias (Jensen, træner og stifter af akademiet, red.) at kunne sige nogle ting. Og de lytter også bedre og tager bedre imod, føler jeg. Mathias har jo også en fantastisk god pædagogisk vinkel på det, siger han.

Jeg har ikke nogen forventninger om, at de hverken skal blive 12-talselever eller skal blive professionelle fodboldspillere, men hvis de vil, og de har lyst, og det kan lade sig gøre, så hvorfor ikke give dem mulighed for at prøve sig selv af?

Anders Munch, far til akademispillerne Victor og Valdemar

Kan det blive for meget træning for dine børn?

– Vi skal passe på, at træningspas ikke ligger for tæt i forhold til kampe, og det kan man jo selv justere. Men børnene har ikke været trætte, de vil jo bare have mere. De træner jo videre, når de kommer hjem i haven, og så er det jo klart, at hvis de begynder at blive ømme, så må vi drosle lidt ned.

– Victor spillede kamp i torsdags, mandags og søndags, og derfor fortalte jeg Mathias, at han måske skulle tilpasse dagens træning efter det, og det var han glad for at få at vide, for så kunne han tilrettelægge træningen bedre.

– Jeg tror, han har fat i en pointe om, at de har for lidt timers træning, og det kan han være med til at løfte.

Den ældste søn Victor (blå trøje) har især rykket sig på det mentale plan ved at træne med på akademiet, fortæller farmand. Foto: Berit Hvassum

Mine børn skal have muligheder

Har de udviklet sig?

– Den store har udviklet sig på det mentale plan, i hvert fald, for det går Mathias også meget op i. Og den lille Valdemar, han føler sig set og hørt, og det giver jo bare noget ekstra motivation og selvtillid.

– Jeg ved ikke, om man kan se det store ryk, for de har kun trænet med, siden det startede op for fire uger siden. Men jeg kan godt lide, at Mathias får dem til at reflektere over det, de gør, i stedet for bare at spille.

Har du tilmeldt dine børn til akademiet, fordi du tænker, de skal blive professionelle fodboldspillere?

– I vores hjem tænker vi jo altid, at de skal have mulighederne. Jeg vil ikke fjerne nogen muligheder for dem. Det gælder også i skolen. Jeg har ikke nogen forventninger om, at de hverken skal blive 12-talselever eller skal blive professionelle fodboldspillere, men hvis de vil, og de har lyst, og det kan lade sig gøre, så hvorfor ikke give dem mulighed for at prøve sig selv af? Hvor dygtig kan jeg blive?

– Og rækker det kun til et eller andet, så er det det.

– Har jeg to glade børn, så har vi vundet, siger han.

Er du selv gammel fodboldspiller?

– Nej, hehe. Det er jo det lidt skøre i det. Jeg har jo altid spillet håndbold, men der er jo ikke noget håndbold herover. Og de bed ikke rigtig på, da de var små, da jeg tog dem til træning, så det blev fodbold i stedet.


– Der er nogle drenge, der virkelig har lyst til at dygtiggøre sig, og så er Mathias' tilbud fedt

Elite Bornholm-træneren Michael Mogensen bakker op om akademiet. Arkivfoto: Jesper Gynther

Af Jesper Gynther

FODBOLD

Spillerne på Elite Bornholms U14-hold har fået ekstra mulighed for at træne i denne sæson, da Bornholms Fodbold Akademi er startet. Flere af de unge knægte har da også valgt at få ekstra træning i akademiet, og det bliver hilst velkomment af deres træner Michael Mogensen.

Torsdag trænede flere af spillerne således først med Mathias Jensen fra akademiet, og bagefter tog de til Elite Bornholm-træning.

– Det er et plus for mig, at drengene får noget træning, hvor det jo ikke er fysisk hårdt. Og det er jo heller ikke fysisk hård træning hos mig. De var i gang en time i akademiet, før jeg kom, hvor de havde teknisk træning, og jo flere timer og jo flere gentagelser de får af øvelser, jo bedre bliver de, siger U14-træneren i Elite Bornholm.

Han mener ikke, at spillerne kommer til at træne for meget. Ligesom Mathias Jensen ser han mere et problem i de mange kampe, som spillerne har hver sæson, fordi de både skal spille for overbygningsholdet Elite Bornholm og deres respektive klubber.

– Det er meget fodbold for drengene, men det er jo kampene, der presser dem. Specielt hvis de så skal give et nap med på et U17-hold i deres klub, når de egentlig er tre-fire år yngre end dem, så bliver de fysisk presset.

– Vi plejer også altid lige før efterårsferien at lave meget restitutionstræning, fordi spillerne er pressede.

Mange øver sig hjemme i haven

– Men den træning, Mathias laver, er jo teknisk træning, som ikke er fysisk hårdt, og så længe spillerne synes, det er sjovt, så er det bare at klø på, siger Michael Mogensen.

– Jeg tror også, mange af dem tager øvelserne med hjem og øver sig under æbletræet hjemme i haven. Der er nogle drenge, der virkelig har lyst til at dygtiggøre sig, og så er Mathias' tilbud fedt.

– Og i forhold til hvad det koster i København er det meget billigt, og kan han få en halvtidsstilling ud af det og samtidig gøre noget godt for bornholmsk fodbold, så er det jo positivt, siger Michael Mogensen med henvisning til, at det koster 350 kroner om måneden for fire træninger i Bornholms Fodbold Akademi.

Kan de blive bedre af det her?

– Det gør de helt sikkert. Og forældre melder dem jo ikke til det for at få dem passet.

– Det er noget, hvor drengene vil fodbold og vil lidt mere end almindeligt, og derfor har Mathias jo ikke ligesom klubtrænerne 360 graders niveau blandt spillerne, hvor nogle er rigtig gode og andre knapt får bolden. Det gør en stor forskel.

– Så jeg hilser det velkomment.