Borgmesterens folkemøde: 'Jeg skal nok ikke presse mig selv så meget'

Borgmesterens folkemøde: 'Jeg skal nok ikke presse mig selv så meget'
Borgmester Jacob Trøst havde sagt ja til at deltage i en masse debatter og netværksmøder under Folkemødet. Næste år vil han give sig selv mere luft mellem arrangementerne. Det kan også give bedre tid til de uformelle samtaler, som ifølge ham kan være lige så vigtige som de formelle. Foto: Jakob Marschner
NYHED | ALLINGE | ABONNENT | 20. JUN 2022 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ALLINGE | ABONNENT
20. JUN 2022 • 15:30

Jacob Trøst (K) har lært, at der gerne skal være lidt luft mellem de debatter og netværksmøder, han melder sig til på Folkemødet.


Det var med spændt forventning, borgmester Jacob Trøst (K) gik ind til sit første folkemøde som borgmester på Bornholm. Han havde talt lidt med Folkemødet om sin rolle under demokratifestivalen i Allinge, men ellers var det en helt ny oplevelse med borgmesterkasketten på.

Helt overordnet synes han, at det er gået godt, og han fik deltaget i en masse debatter og netværksmøder, han var inviteret til, nok også for mange lyder hans vurdering i bagklogskabens klare lys.

– Jeg skal nok ikke presse mig selv lige så meget næste år. Nogle debatter måtte jeg forlade, inden de helt var færdige, fordi jeg skulle skynde mig videre til det næste. Så det er i hvert fald et læringspunkt, at der skal være lidt luft, siger Jacob Trøst til Tidende.

Ikke energi til at feste

Når han ser tilbage på de fire dage, som for hans eget vedkommende sluttede med afslutningstalen, så er han helt glad.

– Jeg har mødt så mange spændende mennesker. Jeg har følt mig beriget, både af debatterne og af de samtaler og de møder, jeg har haft med mennesker, så jeg er helt glad over at have været med i det her, siger Jacob Trøst.

Folkemødet er en blanding af det seriøse og det løsslupne, men for Bornholms borgmester var det så som så med tiden og energien til det sjove.

– Der var tid til at snakke med nogle, jeg bare mødte, men jeg må sige, at der var ikke så meget energi til fest langt ud på natten, for så skulle jeg forberede mig på det, jeg skulle deltage i dagen efter, og så var der også en afslutningstale, der skulle skrives, fortæller borgmesteren.

Han fandt dog tid til at dyste mod og vinde over andre borgmestre i en dj-dyst i kommunernes telt.

– Det var et af de mere festlige indsalg, og det var faktisk ret sjovt. Så der nåede jeg at feste lidt, siger han.

Uformelle møder er vigtige

Som borgmester har Folkemødet bekræftet Jacob Trøst i vigtigheden af dialogen med borgerne og borgernes mulighed for at møde beslutningstagerne.

– Det er blevet understreget, synes jeg, at borgerne føler, vi er tilgængelige, at de kan snakke med os, og at vi kan have nogle debatter og ligesom prøve at rykke lidt ved hinanden, så borgerne føler, de har en indflydelse på det, vi politikere går og laver, siger han.

På det professionelle plan oplever Jacob Trøst, at han har fået noget ud af at deltage i debatter og netværksmøder.

– Det er vigtigt, at man har det her netværk, at man kender hinanden. Det gør det nemmere, når man lige skal ringe eller sende en mail, at man ved, hvem modtageren er, sådan at man også kan tage nogle lidt uformelle drøftelser, som tit gør det formelle nemmere, siger han.

Det samme har han lært, siden han satte sig i borgmesterstolen ved årsskiftet.

– Der er en hel masse møder med en formel dagsorden, og der kan man godt blive meget låst af den dagsorden. Der er det måske nemmere at have nogle uformelle drøftelser, inden de her møder, siger Jacob Trøst.

På den måde kan man måske inden det formelle møde finde ud af, hvad man hver især vil, hvor man gerne vil hen, og hvad man kan gøre for at bevæge sig i den retning.

– Så jeg har nok lært, at de uformelle møder er lige så vigtige som de formelle, siger Jacob Trøst.