Optimistisk kandidat: I bund og grund tror jeg, at alle på Bornholm er enige i Nye Borgerliges politik

Optimistisk kandidat: I bund og grund tror jeg, at alle på Bornholm er enige i Nye Borgerliges politik
Jakob Buchwald Busk tror fuldt ud på, at han kan blive valgt ind for Nye Borgerlige. Privatfoto
DAGENS NAVN | ABONNENT | 5. OKT 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
5. OKT 2022 • 05:30

Da Jakob Buchwald Busk fandt ud af, at ingen stillede op til Folketinget på Bornholm for Nye Borgerlige, skrev han til partiet og sprang til. Han tror på sine chancer for at blive valgt, fordi han mener, at bornholmerne faktisk er enige med NB, men hidtil bare ikke har opdaget det.


Hvorfor stiller du op til Folketinget?

– Det gør jeg, fordi jeg så i tv, at ingen stiller op for Nye Borgerlige på Bornholm. Så skrev jeg til partiet og spurgte, om det kunne være rigtigt. Det kunne det godt på det tidspunkt, og så traf jeg en hurtig beslutning.

– Jeg har været medlem af Nye Borgerlige siden partiet startede og har faktisk også stillet op til Borgerrepræsentationen i København, da jeg havde en tjenestebolig i København. Så jeg havde en lille fod indenfor.

Dagens kandidat

Da det forventes, at statsminister Mette Frederiksen (S) udskriver valg i denne uge, tyvstarter Tidende på valgkampen ved at igangsætte et dagens kandidat-koncept.

Her vil der hver dag, i vilkårlig rækkefølge, blive præsenteret en af folketingskandidaterne på Bornholm, så man forhåbentlig kan blive lidt klogere på, hvem krydset skal sættes hos.

Hvad ser du som valgets overordnet vigtigste tema?

– For tiden er det forsvarspolitik. Vi har en kæmpe udfordring, for vi har totalt udsultet Forsvaret. Det ved jeg, for jeg har været i Forsvaret siden 1990 og har også været udstationeret på Bornholm.

– Det er jeg slet ikke tilfreds med, for hvis du ikke har styr på sikkerheden, mangler du jo en helt grundlæggende forudsætning for at have et land. For så kommer der jo en eller anden grim mand og tager det på et tidspunkt.

Hvad ser du som valgets vigtigste tema for Bornholm?

– Det er Forsvaret igen. Vi skal have opbygget vores forsvar af øen, for vi har for tiden slet ikke noget forsvar af Bornholm.

– I 1980'erne og 1990'erne havde vi 3.500 soldater til at forsvare Bornholm. Men de forsvandt alle sammen i 2001. Så fik vi en opklaringsbataljon over, men det var kun for, at man kunne uddanne dem ved at bruge øvelsesterrænet. Vi har ikke noget nærforsvar af Bornholm.

Hvor mange soldater burde der efter din mening være på Bornholm?

– Det er svært at sætte tal på. Tidligere i dag har jeg sagt 3.500, men det er faktisk ikke bare sådan at slynge et tal ud om. Det afgørende er, at vi er i stand til at forsvare Bornholm til lands, til vands og i luften. Det kræver også mange flere våben.

Hvor meget tid kommer du til at bruge på at føre valgkamp?

– Jeg kommer til at bruge tid hver eneste dag, men der er jo også et arbejde at passe ved siden af. Jeg har heldigvis en chef, der er rimelig large, så jeg for eksempel kan tage telefonen som nu. Jeg kan også lægge noget arbejde ind om aftenen.

Hvor mange af dine egne penge kommer du til at bruge på valgkamp?

– Ingen, for dem har regeringen taget. De er gået i statskassen for længe siden.

Hvorfor stiller du op, når din chance for at blive valgt for Nye Borgerlige på Bornholm nu er så lille?

– Fordi jeg i bund og grund tror, at alle på Bornholm er enige i Nye Borgerliges politik. De skal bare lære den at kende. Så jeg tror faktisk ikke, at min chance er lille.

– Vi har også fået det hele forærende indenfor de sidste par måneder. Socialdemokratiet og Venstre har eklatant fejlet de seneste 10 år. Det har de jo også indrømmet blankt.

– Det undrer mig bare, at både S og V siger, at de ikke kunne forudse den situation, som vi nu har. For der er kommet utallige advarsler, også til EU omkring Nord Stream 2-ledningen.

Hvad regner du med at lære ved at stille op til Folketinget?

– Tja... Jeg er 53 år og har været på arbejdsmakedet, siden jeg var 12, og det er jo svært at lære en gammel hund nye tricks. Men jeg håber, at jeg kan lære noget. Det kunne da være fedt.

 

Fakta

53 år.

Kandidat til Folketinget for Nye Borgerlige.

Chefsergent i Forsvarsministeriet.

Født på Anholt, vokset op omkring Viborg.

Bosat på Bornholm de seneste syv år.

Gift med Tanja, far til Frederik (23) og Emil (19).

Bor i Sose.HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?