Naja arbejder med stemmer:'Det er dit vokale visitkort'

Naja arbejder med stemmer:'Det er dit vokale visitkort'
DAGENS NAVN | ABONNENT | 27. MAJ 2023 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
27. MAJ 2023 • 05:30

Bornholmske Naja Månsson er uddannet operasanger og har brugt de seneste 15 år på at træne og vedligeholde stemmer hos andre professionelle fra sit værksted i København.

Du arbejder med at vedligeholde og træne professionelle stemmer. Hvad går dit arbejde helt præcist ud på?

– Jeg arbejder med mest med scene- og mediefolk, for hvem stemmen er et vigtigt redskab. Det kan være skuespillere, sangere og tv- og radiofolk. Men det kan også være andre erhverv, hvor stemmen er vigtig, for eksempel skolelærere og andre undervisere, politikere og præster. Derudover arbejder jeg med mennesker, der lider af struma, har lammede stemmelæber eller andre lidelser, der rammer stemmen.

– Når jeg får en ny kunde, laver jeg først en grundig vurdering af, hvordan vedkommende bruger sig stemme som grundlag for, hvordan jeg kan sammensætte en manual behandling. Det kan for eksempel være, at jeg arbejder med at løsner tunge, kæber og åndedrætsrelaterede muskler – alt, der kan være af spændinger, som er opstået på grund af forkert stemmebrug.

Hvilke udfordringer støder du oftest på i dit arbejde?

– De professionelle, der bruger deres stemmer til daglig, udvikler måske en hæs stemme eller oplever, at de har en klump i halsen. Måske har de fået at vide, at deres stemme er for skinger eller monoton. Så arbejder vi med det stemmeteknisk i forhold til at skabe mere 'airflow', altså hvordan man kontrollerer sit åndedræt og sin stemmeføring, og hvordan man kan tale et større rum op og skrue op for volumen uden at blive træt i stemmen.

– Stemmebesvær kan skyldes mange forskellige forhold. Man kan være for stresset på jobbet eller privat, dette påvirker åndedrættet og derfor også stemmen, eller man kan have været udsat for en ulykke, hvor man er kommet til skade i nakken. Der kan ske mange ting, der påvirker stemmen. Derfor skal behandlingen altid tilpasses den enkeltes særlige baggrund.

Hvor meget betyder stemmen hos et menneske? Hvor stort et instrument er det?

– Ens stemme er helt unik. Stemmen er en betydningsfuld del af vores personlighed. Det er med stemmen, at vi udtrykker vores meninger og det, der ligger os på sinde. Alle vores følelser.

– Stemmen er sammen med kroppen vores vigtigste redskab til kommunikation. Man kan altid høre, når nogen ringer og er ked af det. Stemmen kan afsløre om, hvorvidt det menneske, man taler med, er usikker, sandfærdig, vred eller ked af det.

– Stemmen er et blæseinstrument, ligesom eksempelvis en klarinet. Du blæser bare luft igennem to små stemmelæber i stedet for. Din stemmeføring er vigtig i forhold til at blive forstået og lyttet til. Stemmen er dit personlige, vokale visitkort.

Så det er vigtigt at passe på den …

– Det er vigtigt at passe på den, ikke mindst hvis man skal leve af den. Vi har alle noget på hjerte og vil gerne være en del af et større fællesskab, og derfor giver det god mening at arbejde med sin stemme for at blive stærkere i sin kommunikation.

Hvor arbejder du fra?

– Jeg har mit eget firma, som hedder ’Voice in Motion'. Jeg har været selvstændig siden 2009, hvor jeg har levet af at træne og vedligeholde professionelle stemmer. Jeg har et værksted, som jeg kalder det, i København på Dansk Skuespillerforbund, som jeg samarbejder tæt med.

Når du arbejder med kunder, hvordan fungerer det? Er det et længere forløb?

– En person, der for eksempel skal til en audition, kommer måske én gang og får pudset noget af.

– Har man en stemme, hvor man gerne vil have løst et konkret problem, kommer man flere, for eksempel 10 gange, hvor man arbejder hen over nogle uger med det konkrete problem, både hos mig, og man kan få nogle instruktive videoer med hjem. Jeg har kunder i hele Skandinavien, så jeg laver også online holdtræning for mine kunder. Jeg rejser også ofte rundt i Norge, Sverige og Island og underviser, holder workshops og arbejder med konkrete stemmer.

– Under coronaen eksploderede det. Jeg lavede nogle online-kurser i samarbejde med Dansk Skuespillerforbund, hvor der var skuespillere rundt i verden, der havde brug for træning. Efterfølgende har jeg bare fortsat med det.

Hvordan er du kommet til at arbejde med stemmer?

– Jeg er uddannet operasanger og har en stor stemme, som jeg selv havde nogle udfordringer med. Da jeg var tre år i udlandet efter uddannelsen, mødte jeg flere kropstrænere, der arbejder fysisk med kroppen for at kunne optimere stemmen. Det blev jeg meget interesseret i, så da jeg kom hjem, besluttede jeg mig for, at jeg skulle lave det jeg gør i dag. For mig er der er en større mening med det. Jeg kender mit instrument indefra og kan både med min faglighed og intuition mærke, hvilke problemer andre kan stå i med deres stemmer.

Kan du genkende nogle af dine egne udfordringer i dine kunder?

– Jeg har arbejdet med min stemme i 25 år, og jeg har været på en lang rejse med at folde min stemme ud, og jeg går selv på kurser for at få ny viden. For mig er det min passion, så jeg arbejder hele tiden med den. Mange af de problematikker folk kommer med, kender jeg rigtigt godt. Det kan være, at de holder maven inde, dæmper stemmen, taler sagte, ikke tør fylde i et rum osv. Når vi begrænser vores eget potentiale, bliver stemmen også begrænset.

Hvad er din relation til Bornholm?

– Jeg er bornholmer og er vokset op i Bodilsker hos min mor, far, bror og søster. Det er det bedste, der er sket i mit liv, at få lov at opvokse på den her pragtfulde ø og med min familie.

– Jeg vil også gerne arbejde mere herovre, fordi jeg elsker at være her. Det er en magisk ø, som er skabt til stemmeretræter i naturen med plads til ro og fordybelse, og det planlægger jeg at afholde på Bornholm til efteråret. Og så har jeg lige bygget et hus på Balka, for det er min intention at flytte herover på et tidspunkt, når jeg bliver halvgammel.

 

 

Naja Månsson

Er 50 år

Bor i Helsingør med sin mand og datter