Kim har reddet dreng ud af brændende lejlighed

Kim har reddet dreng ud af brændende lejlighed
Kim Riis har netop modtaget diplom og tegn for 25 års tjeneste i Bornholms Brandvæsen. Foto: William Sonne Kaalø
DAGENS NAVN | ABONNENT | 11. NOV 2023 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
11. NOV 2023 • 05:30

Med en far som brandmand kunne Kim Riis ikke undgå at blive interesseret i brandmandsfaget. Nu har han modtaget diplom og tegn for 25 års tjeneste i Bornholms Brandvæsen.

Hvem er Kim Riis, når han ikke kører ud som indsatsleder i brandvæsnet?

– Kim Riis er nok en yderst vellidt person med en kæmpe portion humor – det har jeg i hvert fald både fået ros og ris for. Jeg er familiefar. Jeg er utroligt glad for børn generelt. Jeg kan godt lide katte – jeg er sådan et rigtigt kattemenneske.

Har du selv kat?

– Hun døde så for 14 dage siden, så jeg beklager – hun blev 17 år. Men - jeg er nok ret perfektionistisk på visse områder – for Kim er jo også elektriker og har sammen med tre kolleger brandafdelingen i virksomheden Axel Sørensen, hvor vi laver automatiske brandalarmer. Det går jeg meget op i. Det skal bare være 110 procent okay.

Det er vel også, fordi du arbejder i brandvæsnet?

– Ja, det smitter selvfølgelig af. Jeg bruger begge mine kasketter til at udføre begge slags job. De er ikke afhængige af hinanden, men de bruger hinanden rigtig meget.

Hvordan kan man være elektriker på fuld tid og indsatsleder på deltid?

– Når jeg er elektriker og har indsatsledervagten samtidig, er min elektrikerbil bare rød. Jeg smider bare, hvad jeg har i hænderne, når radioen bipper. Det er med fuld forståelse fra firmaet. Til gengæld ved de godt, de kan ringe til mig dag og nat, lørdag og søndag samt juleaften, uden jeg brokker mig overhovedet. Det er meget gensidig tillid, vi har til hinanden.

Hvad laver du i fritiden?

– Jeg har haft et lille-bitte firma, som laver slush-ice maskiner. Men det er nok mest, fordi jeg ikke gider spille badminton. Så det har jeg sådan for sjov puslet lidt med. Jeg havde også et firma på et tidspunkt, som solgte brænde – sådan noget, hvor man kunne lægge hjernen lidt til side.

Er du sådan lidt innovativ i fritiden?

– Ja. I mine halvgamle dage har jeg også fået en tilbagevendende interesse for at samle frimærker. Det er lidt det samme – det der med at koble fra og sætte sig ned og se på nogle stykker papir med hakker som skal sidde i den rigtige rækkefølge.

Har du også mange fra tilbage i tiden – altså kan man sige, du er en samler?

– Ja, det kan man godt sige. Jeg er glad for, jeg har et hus uden lofter og skunke.

Det har taget om sig?

– Havde jeg boet på en gård på landet, havde den også været fyldt op med samlerting. Så jeg tror, det er meget godt, jeg bor i et parcelhus.

Du har lige fået 25-års tegnet for tjeneste i Bornholms Brandvæsen. Fortæl lidt om de mange år i brandvæsnet. Hvad har du lavet?

– Hvad har jeg ikke lavet? Jeg tror stort set, jeg har været ude til alle de gode ting, brandvæsnet giver masser af – og de mindre gode ting. Det er jo ikke sjovt, når folk kommer til skade, brænder inde eller drukner. Jeg vil ikke sige, det giver ar på sjælen, men det skulle være mærkeligt, hvis man ikke bliver påvirket i en eller anden grad. Men der er også rigtig mange gode oplevelser i brandvæsnet: alt det sociale, sammenholdet, og når man redder en ko op af en sø. Jeg har også engang reddet en tre-årig knægt ud af en brændende lejlighed. Hvis jeg ikke havde gjort det, var der nok en anden, der havde gjort det – men det er jo noget, der fylder på den gode side.

Det gør dig vel meget hærdet som person?

– Jeg ved ikke, om man kan sige, man bliver hærdet. Jeg tror, man bliver dygtigere. Jeg ved, hvordan jeg skal tackle de her oplevelser – og det ved vi generelt i brandvæsnet: Hvis vi har haft en ubehagelig oplevelse, kan man sætte sig ned og snakke om det. Det er ikke som for mange år siden, hvor man bare kørte hver til sit, og det var tabu at tale om det og ikke fik lov til at tømme sin rygsæk. I dag er det okay, hvis der er nogen, der fælder en tåre, når vi er ude til noget. Det må man altså gerne. Det tror jeg hjælper rigtig meget.

Hvad er den vigtigste egenskab i jobbet som indsatsleder?

– Billedligt talt er det at kunne stille sig op på ølkassen. Det er dét, det drejer sig om i sidste ende. Du skal virkelig kunne tage teten – og lige meget hvem der står foran dig, skal du stadig kunne sige: Det er mig, der bestemmer. Det er virkelig, virkelig vigtigt. For ellers bliver man virkelig løbet over ende.

Er det svært at styre tropperne?

– Nej. Det er kun et spørgsmål om at sætte sig i respekt eller tage to ølkasser at stille sig op på. Desuden skal du virkelig kunne være god til at samarbejde med politiet og sundhedsberedskabets indsatsleder. Det tværfaglige er om end lige så vigtigt som at jeg kan arbejde sammen med mine brandfolk.

Er det ikke svært at have overblikket, når man står i en presset situation?

– Nej, det synes jeg ikke. Men jeg har heldigvis rigtig, rigtig mange års erfaring – og så tror jeg, det hjælper rigtig meget, at Kim Riis er et stille og roligt menneske. Der skal en del til at hidse mig op.

Har der nogensinde været nogle konflikter, hvor du har måtte hidse dig op?

– Ja, det har der. Jeg kan sagtens. Jeg er slet ikke i tvivl om, at der er nogen, der har fået at vide, det nok ikke lige var den knap, de skulle trykke på.

Er beredskabet godt nok rustet til de hændelser, der sker i 2023?

– Både ja og nej. Der er ingen tvivl om, at Bornholms Brandvæsens indsatsledere er rigtig, rigtig godt uddannede. Vi er overhovedet ikke et tredjerangsbrandvæsen, fordi vi bor på lille Bornholm. Vi kan sagtens måle os med de indsatsledere, der er andre steder i Danmark. Når det så er sagt, kan vi godt mærke med de vejr-opgaver vi for eksempel lige har set med forhøjet vandstand, at vi kommer til kort. Vi har simpelthen ikke materiellet på Bornholm. Vi vil jo gerne – men på et tidspunkt bliver naturens kræfter større end vores.

Hvad byder fremtiden på for dig?

– Jeg håber jo bare, jeg bare kan fortsætte med det, som jeg laver nu. Jeg har det godt. Jeg tror, jeg er en person der, når jeg har fået en opgave og kan løse den til UG, gerne vil udfordres lidt mere. Man måtte gerne putte mere i min kasket, hvis man kan finde mere.

Hvis nu nogen sidder og læser med…

– Det tror jeg slet ikke, de er i tvivl om.

Blå bog: Kim Riis

Alder: 52 år

Civilstand: I et forhold

Børn: To

Bopæl: Rønne

Job: Elektriker på fuldt tid. Indsatsleder på deltid

 

Når denne såkaldte pager bipper, smider Kim Riis alt hvad han har i hænderne for at køre afsted i indsatslederbilen. Foto: William Sonne Kaalø

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT