'De har mistet interessen, fordi de ikke længere tror på, at planerne for byens udvikling bliver til noget'

'De har mistet interessen, fordi de ikke længere tror på, at planerne for byens udvikling bliver til noget'
Tom Jensen. Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT | 4. OKT 2021 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT
4. OKT 2021 • 05:30

Den nye formand for Rønne Byforening, Tom Jensen, håber, at der igen kommer gang i byudviklingen i Rønne.

Hvorfor ville du gerne være formand for Rønne Byforening?

– Vi har haft Niels-Holger Larsen som formand i mange år, og nu mente den øvrige bestyrelse, der ikke var andre muligheder, fordi jeg er den i bestyrelsen med mest faglig indsigt. Når de andre pegede på mig, ville jeg ikke sige nej. Jeg siger derfor, at vi skal bruge de næste tre-fire år på at finde en ny, yngre formand med faglig kompetence.

Hvilke opgaver er de vigtigste for byforeningen i den kommende tid?

– Lige nu er det byudviklingsplanen, hvor vi skal prøve at fastholde kommunen på, at der skal ske noget. Der er allerede brugt mange penge, så det ville være synd bare at smide planerne ud. Tænk på, hvor mange mennesker, der har været involveret – foreninger, politikere og mange andre. Vi har været til mange møder i de seneste to år. Og lige pludselig stopper man det og siger: Vi ser, hvad der sker om to år.

– Jeg tror, det bliver svært at komme i gang igen, og vi så ved et dialogmøde i sidste uge, at mange blev væk. Mit indtryk er, at det skyldes, at de har mistet interessen, fordi de ikke længere tror på, at planerne bliver til noget.

Hvilke opgaver har byforeningen ellers?

– Ser man på vores formålsparagraf, handler det om at bevare de gamle gader og huse, så vi kan fastholde Rønnes fine udseende.

– Byforeningen bliver typisk hørt af kommunen, når det handler om ændringer af gader og veje, nye huse, renoveringer, nyt tag, facader og den slags.

– Vores interesse er, at Rønne by holder sig pæn og ordentlig, så vi kan være bekendte at vise den frem. Vi er derfor kede af, at det ikke bliver brugt penge på vedligeholdelse, og det gælder både i bymidten og på Nørrekås.

Hvordan kommer vi til at mærke, at byforeningen har fået en ny formand?

– Vi talte i bestyrelsen om, at Niels-Holger har nogle kæpheste i vinduer og vinduessprosser, og det tror jeg, vi har styr på. Min kæphest er belægninger på gader og veje. Der blev lavet en fantastisk flot belægning i gågaden i Store Torvegade i 1991-92, og det gør mig ondt at se, hvordan den bliver misrøgtet. Den er lavet af de sidste brolæggere, som Rønne Kommune havde, og de var fantastisk dygtige. Der er stort set ikke udført vedligeholdelse på belægningerne siden 2002.

Og hvis man er heldig, kan man måske finde et enkelt vejskilt i Rønne, der er i lod. Det giver respekt for tavlerne, når de står ordentligt.

Hvad laver du ellers?

– Jeg har været selvstændig konsulent siden 2003 og har stadig nogle få opgaver for gamle kunder. Jeg hjælper også nogle forsikringsselskaber, når de har mindre sager på Bornholm.

– Når man har været i branchen i så mange år, har man noget erfaring at byde ind med, når nogle kommer og spørger.

Hvad laver du i din fritid?

– Vi sejler stadig en del, mig og min hustru, men kun tursejlads og ikke kapsejlads, som vi gjorde det tidligere i Rønne Sejlklub.

– Jeg er med Havs Jazz, hvor vi spiller New Orleans-jazz. Vi har spillet i 32 år rundt omkring på Bornholm, og det agter vi at gøre lige så længe vi kan.

 


Tom Jensen

72 år

Fra Rønne, bor i Rønne

Uddannet murer, kloakmester og ingeniør, har en diplomuddannelse i offentlig ledelse.

Har blandt andet arbejdet i teknisk forvaltning i Hasle og Rønne kommuner, siden 2003 selvstændig rådgiver og bygningskonsulent.

Ny formand for Rønne Byforening, der har cirka 100 medlemmer.

Gift med Jonna siden 1974 (tidligere lærer).

To døtre og seks børnebørn.