Skuffelse og frustration: 'Byudviklingen går helt i stå'

Skuffelse og frustration: 'Byudviklingen går helt i stå'
Når byudviklingen er sat på pause, bør der som minimum gennemføres en vedligeholdelse på Store Torv og Nørrekås, mener Rønne Byforenings afgående formand, Niels-Holger Larsen. Arkivfoto: Berit Hvassum
BYUDVIKLING | RØNNE | ABONNENT | 30. SEP 2021 • 19:30
Holger Larsen
Journalist
BYUDVIKLING | RØNNE | ABONNENT
30. SEP 2021 • 19:30

Der er skuffelse og frustration i Rønne Byforening over et budgetforlig, hvor byudviklingen i Rønne sættes på pause i to år.

– Det er mildt sagt skuffende og frustrerende, både for os i byforeningen, men også for mange andre i Rønne – kulturlivet, handelslivet og den enkelte borger, som har set frem til, at nu skulle der ske noget nyt og en forbedring af Rønnes bymidte og Nørrekås.

Det sagde afgående formand Niels-Holger Larsen ved onsdagens generalforsamling i Rønne Byforening i en kommentar til det kommunale budgetforlig, hvor Rønnes byudviklingsprojekt bliver sat på pause i to år.

Konsulenter og medarbejdere i kommunen har været i gang med projektarbejdet i længere tid, og mange frivillige har deltaget. Niels-Holger Larsen fortalte, at han og byforeningens nye formand, Tom Jensen, netop havde været til et dialoggruppemøde. Her kunne de konstatere, at fremmødet af interessenter er faldet betydeligt.


Rønne Byforening får nyt navn

Rønne Byforening får nyt navn og hedder fremover Rønne Byforening...

Det lyder som volapyk. Men sagen er, at foreningen, der i mange år har været kendt som Rønne Byforening, helt officielt hedder Byforeningen for Rønne.

Eller har heddet. For nu har byforeningen på generalforsamlingen onsdag aften vedtaget nogle moderniseringer af vedtægterne. Det betyder blandt andet, at foreningen nu helt officielt hedder Rønne Byforening.

Det overordnede formål er det samme som dengang, foreningen blev stiftet i 1959:

"At styrke borgernes interesse for bevaring af Rønne bys æstetiske og kulturhistoriske særpræg, med hensyn til byrum, gadebillede og enkeltbygninger."



Projektet må ikke dø

– Men det er nok den politiske beslutning og den megen snak om at droppe det hele, der giver sig udtryk i en svigtende interesse og engagement. Vi holder dog ved – projektet må ikke dø, sagde Niels-Holger Larsen.

Tom Jensen var ikke helt så optimistisk:

– Jeg var meget rystet, da jeg gik hjem fra mødet. Nu går det helt i stå med byudviklingen. Nu har vi snart valg, og der kommer nye politikere og nye interesser, sagde han.

– Vores reaktion på dialogmødet var, sammen med flere andre, at noget burde der ske. Alene det, at både bymidten og Nørrekås hårdt trænger til en "almindelig vedligeholdelse", burde gennemføres som et minimum. Med en to års politisk pause, har en realisering alt for lange udsigter til, at der sættes en egentlig fornyelse i gang, og både bymidten og Nørrekås "forfalder" mere og mere, sagde Niels-Holger Larsen.

Biblioteket?

Etableringen af et kulturhus i Dams Gård har været den mest omdiskuterede del af byudviklingsplanen, og især en eventuel flytning af Rønne Bibliotek til Dams Gård.

Niels-Holger Larsen sagde, at byforeningens holdning til en flytning af biblioteket ikke er helt præciseret, men at man har betænkeligheder vedrørende trafikomlægning, parkering og tilgængelighed, og man er også betænkelig ved planerne om at "klemme" en ny, stor og høj bygning ind på området.

Generalforsamlingen blev holdt på restaurant Selmas Home Cooking i Rønne med cirka 20 deltagere.