Veteraner mindes Hammarskjöld i biografen

NOTITS | 17. APR 2024 • 16:00
NOTITS
17. APR 2024 • 16:00

Torsdag, den 18. april, klokken 20 har Rønne Bio danmarkspremiere på dramaet "Hammarskjöld" om den verdensberømte, svenske diplomat Dag Hammarskjöld, og i den anledning vil en mindre delegation fra Danmarks Veteraner – De Blå Baretter – være til stede i fuld uniform for at ære diplomaten og hans efterkommere, fortæller Viki Petersen fra biografen.

Den tidligere kommandant på Almegårds Kaserne og nu formand for de bornholmske veteraner Holger Fuglsang vil inden filmen kort fortælle om FN og de ting, som Hammarskjöld fik iværksat, samt hvad der siden er sket i FN-sammenhæng.

Dertil vil fanebærer Per Jacobsen fortæller om sine personlige oplevelser ved sin udsendelse til Congo, idet der også inden filmen bliver mulighed for at nyde et glas vin eller lignende i biografens foyer.

Filmen fortæller historien om, hvordan Dag Hammarskjöld i 1961 kun har et år tilbage på posten som FN's generalsekretær, hvorefter han skal flytte tilbage til sit hus i Österlen og der kan se frem til et mere roligt liv efter otte år på posten midt i det verdenspolitiske centrum.

Men den kolde krig raser om ørerne på Hammarskjöld, og især Congo tager hans opmærksomhed. Dag Hammarskjöld har påtaget sig opgaven at formidle fred i landet.

En umulig opgave, mener mange. En selvmordsmission ifølge andre.

– Filmen er en intens, spændende og rørende fortælling, der bringer os lidt tættere på den elegante og stålsatte, verdensberømte svenske diplomat, slår Viki Petersen fast.