Jeg har fået en for nogle år siden, der blev serveret med østersmayonnaise. Uhh, der var godt.
For nylig var jeg i Svaneke og spise på Siemsens Gård, og der havde de en variant, jeg nærmest blev lykkelig for. Det er en variant, som jeg første gang fik på Ruths Hotel i Skagen. Her er der store hjemmelavede pommes frites til. Og lige der på havnen i Svaneke kan man få sig en mad med råt kød og pommes frites.
Hvis man af den ene eller anden grund ikke kan eller har lyst til at besøge den store terrasse midt på Svaneke Havn, så er hjælpen ikke langt væk. Ugens opskrift er nemlig tatar med pommes frites og grillet grape. Den grillede grape er lidt lækker og giver både noget bitterhed og noget syre til den ellers salte og umamimættede ret.
Når man serverer tatar, så er der nogen, der hakker kødet fint – der er naturligvis helt okay. Det er ikke på de her sider, man får høvl for at bruge alle mulige tricks for at komme hurtigere hen til målet og spise maden. Men skrabet tatar er bare liiige lidt mere lækkert. Her er kødet så fint, at det næsten smelter inde i munden. Derfor skal man finde den skarpe kniv frem. Der er nogen, der ikke mener, at skarpheden betyder noget og sværger til at skrabe med en ske. Jeg er ikke enig.
Tatar må heller ikke indeholde så meget fedt, derfor har man traditionelt brugt okseinderlår, der er forholdsvis fedtfattigt. Men her på Bornholm har vi nogle køer, der ud over at være meget fedtfattige måske også er nogen af de mest klimavenlige. Det er nemlig Thor Kures køer, der græsser inde i Ølene – naturplejekvæg. De sørger for, at planterne trives og kan optage meget mere co2, end de ellers ville kunne. Nu er det jo ikke sådan, at de har en lille kasket og en lille skovl og er ansat som gartnere, men de spiser, nedbryder, gøder osv. På den måde trives de og skoven meget bedre. Samtidig bevæger de sig mere, end de fleste andre køer, og måske er deres kost mere sund og varieret. I hvert fald egner de sig blandt andet meget godt til tatar. Her kan man faktisk bruge højrebet til tatar. Det oplever man sjældent.