Historisk museum mangler frivillige: 'Det er en presset situation'

Historisk museum mangler frivillige: 'Det er en presset situation'
Museumsleder Lave Broch foran en af udstillingerne på Bornholms Forsvarsmuseum. Privatfoto
BAGGRUND | RØNNE | ABONNENT | 2. AUG 2022 • 15:30
BAGGRUND | RØNNE | ABONNENT
2. AUG 2022 • 15:30

Der mangler frivillige på Bornholms Forsvarsmuseum, der i fremtiden kan blive tvunget til at holde lukket. Museet eksisterer kun, fordi de frivillige yder en kæmpe indsats, lyder det fra museumsleder Lave Broch.

Bornholms Forsvarsmuseum i Rønne mangler frivillige kræfter, der vil være med til at gøre en indsats for at drive museet videre.

Det fortæller museumsleder, Lave Broch.

– Som det er nu, kører det lige rundt. Vi står med situationer, hvor vi mangler folk i billetsalget eller til andre ting. Og det gør jo, at jeg af og til eksempelvis må sidde i billetsalget for at sikre, at vi kan holde åbent, siger Lave Broch.

Han uddyber, at de nok skal klare den gennem denne sæson, men hvis man kigger lidt ud i fremtiden, vil Bornholms Forsvarsmuseum få svært ved at udvikle sig yderligere, hvis der ikke kommer flere frivillige kræfter til.

– Vi er også ambitiøse, og vi vil også gerne kunne gøre endnu mere. Så det er også med tanke på vores muligheder for fornyelse. Det er nok der, hvor skoen klemmer allermest. Når os, der er i gang med udstillingen, bliver nødt til at overtage billetsalget eller noget andet, stopper det for udviklingen.

Frivillige bærer en stor del af læsset

Det er et stigende problem med manglen på frivillige, og det kan skabe udfordringer, fordi mange steder på Bornholm netop bygger på de frivilliges indsats, fortæller Lave Broch.

– Bornholm har rigtig mange museer og foreninger, der kun eksisterer, fordi der er frivillige, der gør en stor indsats.

Han understreger samtidig, at det er positivt at se, hvordan de frivillige gør et stort stykke arbejde og er med til at tage et stort læs. På Bornholms Forsvarsmuseum har de lige nu cirka 10 faste frivillige, der gør en aktiv indsats, fortæller Lave Broch. Og derudover er der også nogle, der giver en hånd med en gang imellem. De frivilliges arbejde kan være alt fra at hjælpe med at slå græs til nogen, der er med til at grave i historiske ting.

– Vi har også brug for folk, der har viden om det historiske. Der er mange vinkler på at kunne være frivillig hos os, siger Lave Broch og fortsætter:

– De frivillige, vi har, yder en kæmpe indsats, men der sker ting i alles liv, som gør, at man af og til skal have fri en dag. Derfor er det bedre at agere med rettidig omhu. Det ville jo ikke være så godt, hvis der var dage, hvor man var nødt til at have lukket, siger museumslederen.

Nye projekter afhængige af flere kræfter

Hvis det lykkes at skaffe flere frivillige til Bornholms Forsvarsmuseum, vil det blandt andet blive muligt at gå videre med nogle af de projekter, som i øjeblikket er på vej fra museet.

Heriblandt beretter Lave Broch om et himmelbrev fra 1864, som de for nylig er kommet i besiddelse af.

– Vi har i år fået et himmelbrev fra en bornholmer, der kæmpede i den 2. Slesvigske Krig i 1864, og han havde det her himmelbrev på sig, da han døde. Det har vi fået tilsendt, hvor der stadig er hans blodpletter på. Når vi modtager sådan noget, får det os til at tænke, at vi gerne vil lave noget nyt og spændende om krigen i 1864, fordi der var alligevel cirka 270 bornholmere, som kæmpede i 1864, og der var også bornholmere, der faldt i krigen, siger Lave Broch.

Derfor mener museumslederen, at det også kommer bornholmerne til gode, hvis flere frivillige kræfter melder sig. På den måde får man bedre mulighed for at udbrede kendskabet til nogle af de nye ting, der hele tiden dukker op, når borgere indlevere genstande til museet, som er med til at bidrage til fortællingen om den bornholmske historie.

I første omgang handler det dog om, at man fortsat kan holde åbent de dage, hvor man gerne vil og ikke er tvunget til at holde lukkedage, fordi der mangler hænder.

– Der er vi heldigvis ikke endnu, men det er en presset situation, siger Lave Broch.

 

Himmelbrev

Himmelbreve mentes i folketroen at have magiske kræfter, og under krigen i 1864 bar mange soldater et såkaldt himmelbrev som amulet mod fjendens kugler.

Himmelbreve gik for at være faldet ned fra himlen og kunne beskytte sin ejer mod dårligdomme og farer. En del af et himmelbrevs tekst handlede om, at man ikke måtte beholde brevets indhold for sig selv, men skulle dele det med andre. På den måde havde det fællestræk med nutidens kædebreve.