Krise i klubben: 30 børn mangler en træner

Krise i klubben: 30 børn mangler en træner
En stor mangel på frivillige rammer lige nu Viking Rønne Håndbold. Formand for klubben, Kasper Stenbye, er bange for at det kan have konsekvenser for hele den bornholmske håndbold, hvis der ikke snart dukker nye trænere op. Foto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 2. AUG 2022 • 12:04

Manglen på frivillige er blevet et stort problem for den største håndboldklub på Bornholm. Konsekvensen kan være, at holdene ikke kan gennemføres.

 

Håndbolden på Bornholm er i fare for at smuldre, hvis der ikke kommer nye frivillige til. Det frygter formand for Viking Rønne Håndbold, Kasper Stenbye.

Den store mangel på trænere til børne- og ungdomsholdene fik klubben til mandag at lægge et opslag på Facebook, hvor de beskriver problemet med de manglende frivillige.

– Vi kan snart ikke finde på flere at spørge, og det er kun de skønne børn på U7/U9, vi har trænere til, står der blandt andet i opslaget.

Og klubben har virkelig ledt med lys og lygte og spurgt alle, de kender.

– Vi har personligt skrevet ud til 80-90 mennesker i vores netværk, som vi kunne se som trænere. To har meldt tilbage, at de måske gerne vil være hjælpetrænenere, men vi har brug for nogen, der vil guide børnene, siger Kasper Stenbye.

Hvorfor siger folk nej til at være træner?

– Havde jeg bare vidst det. Jeg forstår det faktisk ikke, for før i tiden var der masser af trænere. Men jeg tror, folk er mættet af frivilligt arbejde. Ellers også er det, fordi de ikke rigtig ved, hvad de går ind til, selvom jeg nu nok synes, vi er meget gode til at fortælle, hvordan det foregår. Men mange synes, at det er for stort et ansvar. Min personlige holdning er, at corona måske har noget af skylden. Jeg ved også fra mig selv. at der er nogle ting man gjorde før, som man måske ikke har overskud til længere.

Stor konsekvens for håndbolden

Klubben har i næste sæson trænere til deres U7/U9-hold, og der er også trænere på plads til senior-holdene, men dermed mangler der frivillige både til en flok U11/U13-piger samt til en lidt større flok af U11/U13-drenge.

Og hvis der ikke findes trænere til holdene, kan det have store konsekvenser, ikke bare for de unge lige nu og her, men også for den bornholmske håndbold fremover, mener Kasper Stenbye.

– Hvis vi ikke får de hold i gang, så mister vi fuldstændig håndbolden på Bornholm. Hvis vi, som øens største klub, er nødt til at lukke hold og råbe om hjælp til at få trænere, så er jeg bange for at den bornholmske håndbold begynder at smuldre.

Er det et nyt problem for jer?

– Nej, det har næsten været et problem hvert år. I år havde vi næsten alle trænere på plads, og vi havde fået sat et trænerteam, men pludselig sprang to af dem fra af forskellige årsager.

Er der et alternativ for alle de unge, hvis holdene ikke kan køre?

– Jo, så kan de gå til fodbold, badminton eller tennis. Eller rykke til nogle af de andre klubber. Men håndbolden på Bornholm har tidligere været en meget stor sport, men er nu blevet en meget smal sport. Der er kun os, NH, Aakirkeby og så er der lidt i Østermarie og Nexø. Men de andre klubber kæmper også med at få trænere. Vi har været heldige de seneste par år, for der har der været nogle, der i sidste øjeblik er trådt til, men i år har vi virkelig forsøgt meget uden held.

Bestyrelsen må træde til

Hvad er jeres plan, hvis det ikke lykkes jer at finde trænere?

– Vi har ikke 100 procent lagt planen, men det jeg vil lægge op til er, at vi i bestyrelsen er nødt til at træne børnene i en periode, sådan at vi ikke skal smide dem på porten. Og det er klart, at vi også kan gøre det, men vi skal også bruge en masse tid på bestyrelsesarbejdet for at få klubben til at køre overordnet. Så nu starter vi træningssæsonen op inden for 14 dage til tre uger, og så må vi se, om vi kan få nogen til at overtage træningen.

Er det en mulighed at lægge nogle klubber sammen?

– Ja, det kan man nok godt, og vi har da også haft noget samarbejde med de andre klubber. Men der er også bare nogen i klubberne, som har en meget stor klubfølelse, hvilket man jo skal have, når man er i en klub. Men det kan godt blive lidt svært at arbejde sammen.

Opslaget på Facebook har i skrivende stund fået 14 synes god om, og det er blevet delt 65 gange, så det ser ud til, at mange har lyst til at brede budskabet ud.

– I år er det altså et stort problem for os. Så jeg håber, at nogen, der læser den her artikel, vil kontakte os og melde sig som frivillig, siger Kasper Stenbye.

HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?