Familie til afdød direktør vil donere penge til museum

Familie til afdød direktør vil donere penge til museum
– Han var min læremester ind i museumsverdenen, siger Martin R. W. Brandt om afdøde Jens Henrik Sandberg. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
INTERVIEW | GUDHJEM | ABONNENT | 12. JAN 2022 • 07:30
INTERVIEW | GUDHJEM | ABONNENT
12. JAN 2022 • 07:30

Jens Henrik Sandberg eller Hække, som han blev kaldt, var den første direktør på Oluf Høst Museet fra 1998 til 2016. Ved hans død har familien oprettet en donation til museet, der beskrives som hans hjertebarn.

Det berører den nuværende museumsdirektør på Oluf Høst Museet, Martin R. W. Brandt meget, at den tidligere og første direktør på museet, Jens Henrik Sandberg, er gået bort.

Oluf Høst Museet blev i 1998 etableret i den villa, Norresân, hvor den berømte bornholmske maler Oluf Høst (1884-1966) boede i mange år sammen med sin hustru, Hedvig Wiedemann Høst. Jens Henrik Sandberg blev museets første direktør i 1998 og blev på posten frem til 2016, da han blev afløst af netop Martin R. W. Brandt.

På Facebook har Jens Henrik Sandbergs kone, Jane Sandberg, skrevet, at de hellere så, at pengene på de mange blomster, som de modtager i kondolencer, i stedet blev brugt på donationer til Oluf Høst Museet, da det beskrives som afdøde Jens Henrik Sandbergs hjertebarn. Et hjertebarn og et arbejde, som Martin R. W. Brandt med egne ord fik smidt i hovedet, og ikke tog fra Jens Henrik Sandberg. At Sandberg-familien helst så blomster blev til donationer, er Martin R. W. Brandt sikker på at Jens Henrik Sandberg ville have sat pris på.

– Han sagde faktisk altid, at han gerne vil have blomster rundt omkring på museet, men han synes det var synd at skære og klippe i de nye blomster for derefter at sætte dem i vaser.

– Jeg er dybt berørt af Jens Henrik Sandbergs død. Han var min læremester ind i museumsverdenen. At de også vil donere penge til museet er også meget rørende. Det siger også noget om, hvor kært han har haft Oluf Høst Museet, siger Martin R. W. Brandt.

Høsts historie

Ved sin død nåede Jens Henrik Sandbergs ikke at blive færdig med en bog om Oluf Høst, som han var i gang med at skrive.

Jens Henrik Sandberg udgav i 2012 en biografi om Oluf Høst, der hed "Jeg blev væk i mig selv", men en ny var på vej. Jane Sandberg skriver på Facebook, at Jens Henrik Sandberg arbejdede med at afdække Oluf Høsts virke fra 1930 til 1945, hvilket skulle blive til en bog. Men den når muligvis alligevel at blive udgivet. I hvert fald hvis det står til Jens Henrik Sandbergs familie.

Han nåede nemlig at skrive et færdigt manuskript, som familien Sandberg nu vil forsøge at få udgivet. Det er en udgivelse, som Martin R. W. Brandt gerne havde set, at Jens Henrik Sandberg havde nået at opleve, fordi det ville være en meget fortjent hyldest.

– Nogle gange under jeg, at Sandberg (red. Jens Henrik Sandberg) havde oplevet udgivelsen af sin bog, fordi han oplevede meget modgang den gang han var på museet. Da han gav mig nøglerne til museet sagde han; "Værsgo! Nu har du jobbet som den mest ensomme museumsdirektør i Danmark", fordi her er intet personale på nær i sommerens løb. Ellers er du ret alene omkring Oluf Høst Museet, og det var Jens Henrik Sandberg i mange år, siger Martin R. W. Brandt.

Jens Henrik Sandberg bisættes fra Rigshospitalets Kapel mandag den 17. januar kl. 9.30.