Alle skal have råd til et fedt køkken – og beluga!

Alle skal have råd til et fedt køkken – og beluga!
Fotos: Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT | 10. SEP 2023 • 05:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT
10. SEP 2023 • 05:30

Et fedt køkken og beluga. Det lyder måske som lidt af en udskrivning, men det behøver det ikke at være. Altså hvis det er beluga, det handler om. Køkkenet må man ligesom selv stå for.

Med hensyn til beluga, så er det hverken hvalen eller kaviaren, jeg taler om. Men derimod skal vi igen tale lidt om den sammenslutning af dygtige og fremadskuende bornholmske landmænd, der er begyndt at dyrke bælgfrugter, der som bekendt har et højt indhold af protein. Dem er vi nødt til at tage godt imod, for vi kommer til at spise mere og mere af den slags i takt med at kødforbruget går nedad.

Rent økonomisk er det ikke alle, der på daglig basis har råd til at købe den kvalitet kød, som vi skal vænne os til at spise i stedet for masseproduceret kød med en dårlig historie om forurening og dårlig dyrevelfærd, som mange stadig køber. Der er jo mange argumenter, der oven i købet bliver skrevet med versaler på sociale medier – de fleste dårlige og er skrevet af folk, der død og pine skal have deres 300 gram kød hver dag. Så er det klart, at der ikke er råd til at investere i den gode smag i både mund og samvittighed. Her er det nok noget af alt det svinekød, som vi simpelthen ikke kan tillade os at producere mere, eller oksekød, der er importeret fra et konkursramt land i Sydamerika.

Jeg vil hermed opfordre til, at man tænker sig om, når man køber kød. Køb helst lokalt og spekuler over måden, jeres måltider bliver lavet på. Men det mener jeg filosofien bag måltidet. De fleste mennesker vælger noget kød, og så sammensætter de resten af måltidet omkring det. Prøv i stedet for at vende det om og tænke i tilbehør først. På den måde har man tendens til ubevidst at skære ned på kødmængden. Det er smart, men kræver noget øvelse. Jeg kan anbefale, at man kigger lidt på de vegetariske blogs på nettet. Der er mange retter, som sagtens kan stå alene, men også være tilbehør til noget kød.

 


 

Nå, men det skal handle om luksus i dag. Vi skal lave en lille forret med belugalinser. Det hedder de naturligvis, fordi de ligner kaviar. De har også en anden egenskab: De er vildt gode til at optage smag fra enten dressinger eller vandet, de er kogt i. Da jeg spekulerede over, hvad jeg skulle lave med de lækre bælgfrugter, kom lysten til kaviar over mig. Nærmest samtidig fik jeg en idé til at prøve at få linserne til at smage som kaviar. Kaviar indeholder meget fedt, er saltet og har en dyb umamismag og et hint af fisk. Det burde ikke være umuligt at komme i nærheden af.

 

 

Kaviar, som alle har råd til

Belugalinser
150 g.

Smør
100 g.

Ansjoser
1 glas

Kombutang
30 g. eller lidt miso, soja eller fiskesauce

Olivenolie
to skvæt

Salt
smag selv, men linserne skal være salte

Agurk
3 personer pr. agurk

Fremgangsmåde:

1. Start med at komme en halv pakke smør i en kasserolle og smelt det over svag varme. Linserne kommes i og koger i smørret – stille og roligt, så de kan optage noget af det ypperste, de danske mejerier kan præstere. Så får de selskab af et halvt glas ansjoser og noget kombutang. Man kan bruge miso eller soja i stedet for. Det handler simpelthen bare om at tilføje umami, som både kombutang, miso og soja indeholder. Umiddelbart kan man måske også eksperimentere med thailandsk fiskesauce.

2. Hele herligheden får noget salt, lidt olivenolie for syre og bitterhed. Derefter tilsættes vand, så det dækker hele indholdet. Det koger videre i cirka en halv time, og nu bliver det lidt tricky: Linserne må ikke koge ud, men skal være møre, og væsken skal koge ind i linserne.

3. Når linserne ligger i en næsten tør gryde, tages de af varmen og køler af. Nu er det bare at fjerne tang og andre ting, der ikke hører til i den luksusfortælling, som du er i gang med at lave.

4. Resten er simpelt. Skær agurkerne ud i lange, tynde strimler, giv dem lidt salt, og anret dem på en flot tallerken. Pynt med kørvel og dild og servér den bornholmske kaviar til. Hvis du er i dit frække hjørne, så giv også lidt creme fraiche.

5. Husk en god vin – måske fra Grånakke?