Med hensyn til beluga, så er det hverken hvalen eller kaviaren, jeg taler om. Men derimod skal vi igen tale lidt om den sammenslutning af dygtige og fremadskuende bornholmske landmænd, der er begyndt at dyrke bælgfrugter, der som bekendt har et højt indhold af protein. Dem er vi nødt til at tage godt imod, for vi kommer til at spise mere og mere af den slags i takt med at kødforbruget går nedad.
Rent økonomisk er det ikke alle, der på daglig basis har råd til at købe den kvalitet kød, som vi skal vænne os til at spise i stedet for masseproduceret kød med en dårlig historie om forurening og dårlig dyrevelfærd, som mange stadig køber. Der er jo mange argumenter, der oven i købet bliver skrevet med versaler på sociale medier – de fleste dårlige og er skrevet af folk, der død og pine skal have deres 300 gram kød hver dag. Så er det klart, at der ikke er råd til at investere i den gode smag i både mund og samvittighed. Her er det nok noget af alt det svinekød, som vi simpelthen ikke kan tillade os at producere mere, eller oksekød, der er importeret fra et konkursramt land i Sydamerika.
Jeg vil hermed opfordre til, at man tænker sig om, når man køber kød. Køb helst lokalt og spekuler over måden, jeres måltider bliver lavet på. Men det mener jeg filosofien bag måltidet. De fleste mennesker vælger noget kød, og så sammensætter de resten af måltidet omkring det. Prøv i stedet for at vende det om og tænke i tilbehør først. På den måde har man tendens til ubevidst at skære ned på kødmængden. Det er smart, men kræver noget øvelse. Jeg kan anbefale, at man kigger lidt på de vegetariske blogs på nettet. Der er mange retter, som sagtens kan stå alene, men også være tilbehør til noget kød.