200-år skal fejres med et brag af en fest

200-år skal fejres med et brag af en fest
Gl. Scene på Rønne Theater iført landskabsudgaven af de nyskabte barokkulisser fra 2015. Scenen er fra Bornholms Teaters opførsel af "Jeppe på Bjerget". Arkivfoto: Anders Beier
NYHED | 24. NOV 2023 • 05:30
NYHED
24. NOV 2023 • 05:30

Dagen nærmer sig, hvor Rønne Theater kan markere sit store jubilæum som landets ældste stadigt fungerende teater.

Rønne Theater nærmer sig en helt unik jubilæumsdag, som ingen andre fungerende teatre i Danmark har kunnet matche, oplyser Bornholms Teater i en pressemeddelelse, som fortsætter:

"Gennem 200 år har bygningerne i Teaterstræde lagt scene til lokalt amatørteater, professionelle gæstespil, dramaskoleelever og lokalt producerede professionelle teaterforestillinger. Tusindvis af mennesker har lagt deres vej forbi, leet og grædt bag murene i Rønne Theater, og er gået hjem med teatermagien summende i hovedet – ofte på det bornholmske tungemål. Det er noget af en bedrift, og det skal selvfølgelig fejres efter alle teaterkunstens regler!"

Rønne Theaters formand, Jon Schmidt, siger i pressemeddelelsen:

– Rønne Theater blev i sin tid skabt på initiativ af en gruppe lokale borgere. Bygningen blev finansieret ved udstedelse af lokale aktier og drevet af lokale ildsjæle. Det har ikke ændret sig meget til den dag i dag. Teatret drives af lokale ildsjæle, som hver især giver det de kan til livet på og omkring teateret.

– Undervejs har teatret været truet af fallit og smuldrende konstruktioner, manglende støtte fra myndigheder, pandemi og almindelig modgang, så det er faktisk ret utroligt, at vi nu, her 200 år efter starten, kan fejre den gamle dame i fin form og med udsigt til at igangsætte et renoverings-projekt til over 15 millioner kroner! Hvem havde lige troet det?

Vi glæder os

Og han fortsætter:

– Selve jubilæumsdagen er formelt den 30. november, hvor der vil være et program for indbudte gæster. Den offentlige fejring – hvor alle er velkomne! – foregår fredag og lørdag den 1.-2. december. Programmet for fejringen byder blandt andet på indslag fra amatørensemblerne, som har været et af teatrets helt store kendetegn igennem alle årene, samt indslag fra dramaskolen.

– Øverst på plakaten står dog en hel nyskrevet forestilling, "Den Store Dag", af Martin Miehe-Renard. Den er skrevet specielt til jubilæet, og udspiller sig i dagene op til hundredårsdagen for Rønne Theater som et tænkt møde mellem teaterdirektøren Dr. Kabell, spillet af Max Hansen, og teaterdirektør for dilettantkomedie på Bornholm, Sofie Madsen, spillet af Christine Albrechtslund. Begge markante historiske personer omkring hundredåret for teatret.

– I "Den Store Dag" mødes de på Rønne Theater og taler om teater, kunsten og livet, så vi skal endnu engang "lære viisdom af livets optrin", som der står over sceneåbningen i teatersalen. Vi glæder os usigeligt og håber, at rigtig mange vil møde op og være med til fejringen, lyder det fra den begejstrede formand i pressemeddelelsen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT