Fifas kalender kan være en prøveballon for EU-rettens grænser

16. OKT 2024 • 06:30SPORT

Kun få - hvis nogen overhovedet - ved ifølge jurist, om Fifa bryder EU-regler med flere kampe i kalenderen.

Det skal være slut med, at Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) sætter bulldozeren i gear og tromler beslutninger igennem uden at tage hensyn til klubber og spillere.

Sådan lyder det fra langt størstedelen af de europæiske ligaer og den europæiske gren af Den Internationale Spillerforening, Fifpro Europe, der har indgivet en klage til EU-Kommissionen.

Lars Halgreen, voldgiftsdommer hos Den Internationale Sportsdomstol (CAS), har ikke set noget fortilfælde for, at en organisations ageren i tilblivelsen af en kampkalender skulle være i strid med reglerne.

Derfor er det de færreste - hvis nogen overhovedet - der kan give et skudsikkert svar på, om Fifa overtræder EU's charter om grundlæggende rettigheder, som anklagen blandt andet går på, ved at proppe endnu flere kampe i kalenderen.

- Det er et vidtgående synspunkt, at det skulle være i strid med EU-retten, at man har en, der bestemmer en kalender, siger Lars Halgreen, der også er juridisk direktør i International Sports Services & Arbitration.

Snakken er imidlertid en anden, hvis Fifas formål i virkeligheden er at undertrykke konkurrencen fra andre.

- Så er domstolen mere håndfast, for så falder Fifas argumenter på stribe, siger Halgreen.

I klagen fra Fifpro Europe, La Liga og European Leagues, der samler mere end 1000 klubber fra 33 europæiske lande, hævdes det, at Fifas "modstridende roller som styrelsesorgan og turneringsarrangør" - kombineret med manglende dialog - er i strid med konkurrencelovgivningen.

Man mener, at Fifas adfærd er med til at skade de økonomiske interesser for nationale ligaer og spillernes sundhed, ligesom Fifa med indføringen af det nye klub-VM, hvor 32 hold skal deltage, har favoriseret egne interesser.

Ifølge Lars Halgreen vil EU-domstolen i en eventuel retssag have respekt for, at der må være "en eller anden form for kalender".

- Men der er kun 365 dage om året, og spillerne skulle meget gerne have lidt fri.

- Jeg tror også, at domstolen vil lægge vægt på, at man ikke bare kan drive rovdrift på spillerne, siger han.

Kort og godt handler sagen om, hvem der har magten til at sætte vilkårene i international fodbold, vurderer Halgreen.

- Fifa sidder tungt på fodbolden over hele verden, og derfor er det klart, at forbundets magt på et eller andet tidspunkt ville blive udfordret.

- Jeg tror, at man vil have uro i fodboldens verden, indtil man finder et nyt paradigme for, at man ikke kan lave store turneringer, uden at alle er med, siger voldgiftsdommeren.

Ifølge BBC er næste skridt i sagen, at EU-Kommissionen indleder en forundersøgelse.

Der er ingen fast tidsramme, men det kan tage 12 måneder, inden der tages en beslutning om, hvorvidt der skal åbnes en formel undersøgelse.

Ifølge Lars Halgreen kommer der næppe nogen afgørelse før om to til tre år, medmindre der indgås forlig.

- Det er ikke nogen nem tid for Fifa. De bliver nødt til at spille på instrumenterne på en anden måde, end de har gjort før.

- I sidste ende bliver man nødt til at finde hinanden i en eller anden aftaleform, siger han.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT