Forureningen stiger trods buldrende udbygning af grøn energi

16. OKT 2024 • 11:23ERHVERV/POLITIK

Trods mere og mere grøn strøm, nåede udledning fra energiproduktion nyt rekordniveau sidste år, viser rapport.

2023 bød på en rekordstor udbygning af vedvarende energi, og i år forventes udviklingen at fortsætte med investeringer for billioner af dollar i grøn energi.

Alligevel er det fossil energi, der dækker størstedelen af verdens stigende energiforbrug, og udledningen af CO2 fra energiproduktionen nåede et rekordhøjt niveau sidste år.

Det står klart i Det Internationale Energiagenturs nye oversigt over den globale energisituation, World Energy Outlook, der udkommer hvert år.

Rapporten påpeger en grundlæggende udfordring med omstillingen.

Selv om der er kommet fart på udviklingen og udbygningen af vedvarende energi, stiger energiforbruget i øjeblikket mere, end at den grønne energi kan nå at erstatte fossil energiproduktion som eksempelvis kulkraftværker.

Et illustrativt eksempel kan ses i Kina, hvor udrulningen af solceller og vindmøller buldrer afsted, samtidig med at landet stadig opfører adskillige nye kulkraftværker.

Den totale globale energiefterspørgsel steg med to procent i 2023.

To tredjedele af det blev dækket af fossile energikilder, hvilket ledte til rekorden for udledning af CO2 fra energiproduktion.

Sådan vil det dog formentlig ikke fortsætte.

Det Internationale Energiagentur forventer, at verdens udledninger af drivhusgasser vil toppe inden 2030. Behovet for energi fra kul, gas og olie vil falde.

For selv om udbygningen af vedvarende energi ikke i øjeblikket matcher energibehovet, vil de to kurver mødes i de kommende år.

Det skyldes dels en accelererende udbygning af sol- og vindenergi, samtidig med at energieffektiviteten forbedres, så behovet for ny energi falder.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT