Vestas' aktie er faldet til laveste niveau i mere end fire år

16. OKT 2024 • 12:39ERHVERV/POLITIK

Siden årsskiftet er Vestas-aktien faldet med over 40 procent. Økonom peger på frygt for kinesisk konkurrence.

Man skal tilbage til maj i 2020 for at finde et tidspunkt, hvor Vestas-aktien var mindre værd end i dag.

Alene i 2024 er der blevet skåret over 40 procent af den danske vindmølleproducents markedsværdi.

Ifølge Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet, skal en del af forklaringen findes i frygten for kinesisk konkurrence i den europæiske vindmølleindustri.

- Der er en række forhold, som spiller ind, men europæisk krise og ikke mindst frygten for, at "kineserne kommer med statsstøtte i ryggen", har været med til at gøre det negative udslag, siger han.

- Kineserne har annonceret, at de vil være en større vindenergispiller i Europa, og det bliver man formentlig ikke, hvis man ikke har lokal produktion uden for Kina.

Investeringsøkonomen tror, at mange er nervøse for, at Kina kommer til at etablere sig i Europa med "lokal produktion", men at der i virkeligheden vil være tale om en form for skalkeskjul.

- Spørgsmålet er, hvad en ”lokal produktion” vil sige, siger han.

- Hvis en betydelig del af produktionen sker i Kina, og møllerne i overvejende grad monteres i Europa, vil der være tale om en konkurrence, som det er svært for Europa at konkurrere med.

- Især, fordi Kina formentlig statssubsidierer deres industri.

I februar kunne Vestas præsentere et optimistisk årsregnskab for 2023, hvor omsætningen landede på 115 milliarder kroner.

Det danske selskab annoncerede på samme tid, at man havde fået vendt et underskud på 12 milliarder kroner i 2022 til et overskud på over en halv milliard sidste år.

I august måtte man dog bide i det sure æble og nedpræciserer sine forventninger til 2024.

Det er muligvis også en del af forklaringen bag aktiens udvikling i år, men det er langt fra nok til at forklare hele nedturen, vurderer Per Hansen.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT