Ringe kontrol med kvælstofudledning udfordrer trepartsforhandlinger

21. OKT 2024 • 14:28ERHVERV/POLITIK

Myndigheder har så ringe kontrol med landbrugs kvælstofudledning, at det kan udfordre trepartens forhandling.

Mens Folketinget er gået ind i de afgørende forhandlinger om den grønne trepart, afdækker Statsrevisorerne et grundlæggende problem med forudsætningerne for aftalen.

Myndighedernes kontrol med landbrugets udledning af kvælstof er stærkt mangelfuld, og vurderingen af de allerede indfriede reduktioner kan være overvurderede.

Det kan blive et problem for forhandlingerne om de kvælstofreduktioner, den grønne trepart skal vedtage, forudser flere politikere.

Mai Mercado, der er statsrevisor og konservativt folketingsmedlem, understreger mandag, at Statsrevisorerne udtaler en skarp kritik af problemerne.

- Derfor vil det være helt logisk, hvis der sidder partier, der lige nu deltager i forhandlingerne i den grønne trepart, som tager denne rapport i hånden og bruger den i forhandlingerne til at sikre, at når man laver politiske aftaler, så bliver de også ført ud i livet, siger hun.

Statsrevisorerne har undersøgt myndighedernes kontrol og overblik over landbrugets udledning af kvælstof.

Institutionen finder, at Landbrugsstyrelsen har kontrolleret 3,7 procent af landbrugerne i perioden 2019-2022.

Her har 35 procent af de kontrollerede landbrugere udledt mere kvælstof, end det var tilladt.

- Det kunne tyde på, at der kunne findes mere, hvis man kontrollerer mere effektivt, siger Statsrevisorernes formand, Serdal Benli, der er udpeget af SF.

Spørgsmål: Er Danmarks grundlag for overvågning af kvælstofudledning tilstrækkeligt til, at det kan bruges som afsæt til politiske forhandlinger og aftaler?

- Som beretningen siger, er den mangelfuld og utilstrækkelig. Så vi har ikke det fornødne grundlag, og det gøres der opmærksom på, siger Serdal Benli.

Venstres udpegede statsrevisor, Lars Chr. Lilleholt, betoner derimod, at det er godt, at statsrevisorerne finder fejlene nu.

- Det er for os at se et godt grundlag for forhandlingerne. Det er nyttige informationer, der kommer frem her, i forhold til hvordan vi håndterer det fremadrettet, siger han.

For Enhedslistens klima- og miljøordfører, Søren Egge Rasmussen, er mandagens undersøgelse dybt bekymrende.

Partiet sidder i disse dage i afgørende forhandlinger om treparten, og her vil rapporten blive brugt.

Både til at skrue ambitioner i vejret og for at understrege, at frivillige aftaler ikke er tilstrækkeligt.

- Vi vil fra Enhedslistens side bringe det ind i lokalet, for så er reduktionsbehovet større, siger han.

Ministeren for Grøn Trepart, Jeppe Bruus, anerkender problemerne.

- Jeg har bedt om, at der tages højde for Rigsrevisionens kritikpunkter i det videre arbejde i ministeriet, siger han i en skriftlig udtalelse.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT