Ministerium får skarp kritik for tilsyn med landbruget

21. OKT 2024 • 14:30ERHVERV/POLITIK

Mangelfuld kontrol betyder, at man ikke kender udledningen af kvælstof, og man risikerer uopdaget overforbrug.

Statsrevisorerne kritiserer skarpt Fødevareministeriets tilsyn med landbrugets udledning af kvælstof fra gødning, står der i en beretning.

Det er den næsthøjeste kritik, som Statsrevisorerne kan give.

- Når kontrollen er mangelfuld, så kender vi ikke den faktiske udledning af kvælstof, siger Serdal Benli (SF), Statsrevisorernes formand, på et pressemøde.

Statsrevisorerne har som opgave at kontrollere, om staten og virksomheder bruger skatteborgernes penge effektivt, korrekt og efter loven.

- Fødevareministeriets kontrol med gødning og Fødevareministeriets og Miljøministeriets opfølgning på mål for kvælstofreduktionerne er mangelfuld og utilstrækkelig.

- Konsekvensen er, at der er risiko for, at et overforbrug af kvælstof ikke bliver opdaget, og at det er uigennemsigtigt, om kvælstofreduktionerne, der skal forbedre vandmiljøet og modvirke iltsvind, opnås, står der blandt andet i beretningen.

Retteligt hedder Fødevareministeriet: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Beretningen kommer, mens der foregår politiske forhandlinger om den grønne trepart. Den blev indgået i juni og er et "langsigtet grundlag for omlægning og omstilling af Danmarks arealer og af fødevare- og landbrugsproduktionen".

Anledningen til treparten var, at regeringen vil indføre en CO2-afgift i landbruget.

Efter sommerens rokader i regeringen er det i dag Ministeriet for Grøn Trepart, som har ansvaret for området. Men kritikken tilfalder altså de ministerier, som har haft ansvaret hidtil.

- Konsekvensen er, at der er risiko for, at et overforbrug af kvælstof ikke bliver opdaget, og at det er uigennemsigtigt, om kvælstofreduktionerne, der skal forbedre vandmiljøet og modvirke iltsvind, opnås, skrives der i beretningen.

Landbrugets udledning af kvælstof er ifølge Miljøministeriet den primære årsag til iltsvind i havet. Derfor besluttede et politisk flertal i 2021 at reducere landbrugets årlige udledning af kvælstof med over 20 procent inden udgangen af 2027.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening, som er en del af den grønne trepart, bør kritikken få "store konsekvenser" for de igangværende politiske forhandlinger. Det siger præsident for Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.

- Vores fjorde og kystvande er ved at dø af iltsvind flere steder. Danmark er ramt af det største iltsvind i 22 år, og derfor er det åbenlyst, at der nu må sættes hårdt ind for at få nedbragt landbrugets kvælstofforurening, siger hun i en skriftlig kommentar.

I sin beretning skriver Statsrevisorerne, at Landbrugsstyrelsens kontrol med gødning er baseret på landbrugenes egne indberetninger. Og her er der risiko for fejl.

- Landbrugsstyrelsen har i gennemsnit kontrolleret 3,7 procent af landbrugerne i perioden fra 2019 til 2022. Og i 2022 havde 35 procent af de kontrollerede landbrug et overforbrug af kvælstof. Det kunne tyde på, at der kan findes flere, der bruger mere kvælstof end tilladt, hvis man kontrollerer mere effektivt, siger Benli.

Fra august i år har det nyoprettede Ministerium for Grøn Trepart overtaget ansvaret for området, og trepartsminister Jeppe Bruus (S) svarer mandag eftermiddag på kritikken i en pressemeddelelse:

- Det er en alvorlig kritik, som Statsrevisorerne og Rigsrevisionen kommer med. Det tager jeg som ny minister, som netop har fået overdraget ansvaret for området, meget seriøst, skriver Bruus.

Ministeren tilføjer, at ministeriet i implementeringen af en kommende trepartsaftale vil tage højde for beretningens kritik.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT