Novos diabetespille kan reducere blodpropper og slagtilfælde

21. OKT 2024 • 13:38ERHVERV/POLITIK

Nyt studie viser, at der er signifikante og gavnlige sideeffekter ved Novos diabetespille Rybelsus.

Novo Nordisk-pillen Rybelsus kan mere end bare kontrollere blodsukkeret hos patienter med type 2-diabetes.

Det viser resultater fra det såkaldte Soul-studie, hvor det blev undersøgt, om der var andre gavnlige sideeffekter ved pillen.

Studiet har ifølge en børsmeddelelse fra Novo Nordisk vist, at patienter, der fik Rybelsus, havde 14 procent færre hjerte-kar-hændelser end en kontrolgruppe, der fik placebo.

Hjerte-kar-hændelser dækker over blandt andet blodpropper og slagtilfælde.

Resultaterne betyder, at Novo vil ansøge om at få udvidet godkendelsen af Rybelsus i både Europa og USA i håb om at gøre lægemidlet relevant for endnu flere patienter.

- Omtrent en af tre voksne med type 2-diabetes har også hjerte-kar-sygdomme, og derfor er det afgørende at have behandlinger, der kan håndtere begge dele, siger Martin Holst Lange, som er udviklingsdirektør for Novo Nordisk.

Rybelsus bygger på det samme virksomme stof som Novo-præparaterne Wegovy og Ozempic, nemlig semaglutid.

Tilsvarende studier har vist, at patienter, som får Wegovy og Ozempic, også oplever færre hjerte-kar-hændelser end patienter, der ikke får det.

Rybelsus kræver recept og blev godkendt i USA i efteråret 2019. Et halvt år efter fik Novo også godkendelse til at markedsføre produktet i EU og Storbritannien.

Det er en pille, der skal indtages én gang om dagen og medvirker til at reducere blodsukkerniveauet hos patienten. Behandlingen skal suppleres af fornuftig kost og motion.

Blandt de kendte bivirkninger er kvalme og diarré.

Novo Nordisk omsatte sidste år for 95,6 milliarder kroner. Salget af Rybelsus løb op i 7,4 milliarder kroner, hvilket var mere end en fordobling af salget året forinden. I 2021 udgjorde salget af Rybelsus blot 524 millioner kroner.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT