Udenlandske hænders bidrag til dansk økonomi vokser fortsat

20. OKT 2024 • 09:51ERHVERV/POLITIK

12 procent af den danske bnp kom fra udenlandsk arbejdskraft i første halvår, viser analyse fra Dansk Erhverv.

I årets første seks måneder bidrog udenlandsk arbejdskraft med 157 milliarder kroner til Danmarks bruttonationalprodukt (bnp).

Det viser en analyse, der er lavet af Dansk Erhverv.

Bnp er et udtryk for størrelsen af et lands økonomi og er det mest anvendte nøgletal til at måle det.

Bidraget er 13 milliarder kroner højere end den tilsvarende periode sidste år og svarer til cirka 12 procent af den samlede bnp.

Ifølge Tore Stramer, der er cheføkonom hos Dansk Erhverv, er opgørelsen med til at tegne et billede af, hvor stor en rolle udenlandsk arbejdskraft spiller for dansk økonomi.

- Det er svært at overvurdere, hvor meget det betyder for danske virksomheder i øjeblikket, siger han.

- Jeg vil gå så langt at sige, at vi stort ikke ville have oplevet nogen beskæftigelsesvækst, og at vi ville have haft meget lav økonomisk vækst over det seneste år, hvis det ikke var for den fortsatte tilgang af udenlandsk arbejdskraft.

Bidraget fra udlændinge er nærmest steget uafbrudt siden 2010, viser analysen. Dengang lød det på 57 milliarder kroner for den første halvdel af året.

I løbet af de seneste år er det blandt andet inden for byggeri, transport, rengøring og i den offentlige sektor, at udenlandske hænder har været efterspurgt mest.

Det samme gælder i medicinalbranchen, fortæller Tore Stramer.

- Det er den sektor (medicinal, red.), der har skruet mest op for den udenlandske arbejdskraft inden for de seneste to år.

- Det viser med al tydelighed, hvor vigtig udenlandsk arbejdskraft er, for det er medicinalindustrien, der har drevet væksten i dansk økonomi i både 2022 og 2023, siger han.

Historien om det danske arbejdsmarked de seneste de år har været, at efterspørgslen på arbejdskraft har været tæt på umættelig.

Selv om økonomer har spået om risiko for recession og dermed økonomisk tilbagegang, har arbejdsmarkedet overrasket igen og igen.

Den seneste opgørelse over beskæftigelsen fra Danmarks Statistik, som udkom i midten af september, viste, at over tre millioner personer var i arbejde ved udgangen af august.

Til sammenligning var der knap 2,6 millioner lønmodtagere i begyndelsen af 2010.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT