FN-chef skal tale med Putin under sjældent Rusland-besøg

21. OKT 2024 • 18:30UDLAND

Putin-rådgiver siger, at præsidenten skal mødes med FN's generalsekretær. Hvad de skal tale om, vides ikke.

FN's generalsekretær, António Guterres, kommer på et sjældent besøg i Rusland, og torsdag skal han tale med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Det oplyser Jurij Usjakov, som er udenrigsrådgiver for Putin.

Han oplyser ikke, hvad de to skal tale om.

Guterres var senest i Rusland i april 2022 - to måneder efter Ruslands invasion af Ukraine.

Mødet skal finde sted på sidelinjen af et møde i organisationen BRIKS, som har navn efter fem store vækstøkonomier. De fem lande er Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika.

I alt vil delegationer fra 36 lande være til stede ved BRIKS-mødet, siger Usjakov ifølge nyhedsbureauet Reuters. 22 af dem vil være repræsenteret med deres statsledere.

Mødet begynder tirsdag i byen Kazan, hvor den russiske regering håber på at sende et signal om, at Vestens forsøg på at isolere Rusland efter invasionen af Ukraine er slået fejl.

Det løber frem til og med torsdag.

Ved afslutningen af mødet vil Putin afholde et pressemøde.

Guterres har gentagne gange kritiseret den russiske offensiv i Ukraine. Han har blandt andet sagt, at den sætter en "farlig" retning for verden.

Han har opfordret til det, som han kalder en "retfærdig fred", der skal respektere folkeretten og Ukraines "territoriale integritet".

Under besøget i april 2022 gjorde Guterres det klart, hvordan FN står i forhold til konflikten, og han talte med Putin om at få humanitær hjælp ind i Ukraine.

Samtidig talte han om evakuering af civile fra konfliktzoner. Det fremgår af en FN-beskrivelse af mødet.

Et af hovedtemaerne, når BRIKS-landene mødes, er Putins ønske om at skabe et betalingssystem, der skal kunne konkurrere med Swift.

Swift er et internationalt finansielt netværk, som russiske banker blev udelukket fra i 2022 som følge af den russiske invasion af Ukraine.

Den 1. januar 2024 blev fem nye lande en del af BRIKS: De Forenede Arabiske Emirater, Egypten, Etiopien, Iran og Saudi-Arabien. Det omtales som BRIKS+.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT