Tidligere Iron Maiden-forsanger Paul Di'Anno er død

21. OKT 2024 • 20:30UDLAND

Paul Di'Anno, der stod i front for Iron Maiden fra 1978 til 1981, er gået bort i en alder af 66 år.

Den tidligere forsanger for det britiske heavy metal-band Iron Maiden Paul Di'Anno er mandag død i en alder af 66 år. Det oplyser bandet på X.

Paul Di'Anno medvirkede på gruppens to første albumudgivelser, Iron Maiden (1980) og Killers (1981). Siden havde han en solokarriere med mere moderat succes.

Paul Di'Anno, der blev født som Paul Andrews, kom med i Iron Maiden i 1978.

Samme år lige omkring nytårsaften var han frontmand på EP-udgivelsen The Soundhouse Tapes, som opnåede kultstatus og blev et samleobjekt.

I 1980 LP-debuterede Iron Maiden så med det selvbetitlede debutalbum, og bandet turnerede med bands som Judas Priest og Kiss.

Paul Di'Anno havde imidlertid svært ved at holde sig fra fristelserne ved livet som rockstjerne.

Det er veldokumenteret - også af ham selv - hvordan han blandt andet blev storforbruger af kokain, og efterhånden fik han mere og mere svært ved at præstere til de koncerter, som var med til at løfte Iron Maiden frem.

I 1981 var han med til at indspille gruppens andet album, Killers, men samme år blev han fyret af bandet.

Paul Di'Annos sidste koncert med Iron Maiden blev spillet 10. september 1981, og den foregik i Odd Fellow Palæet i København.

Til stede den aften var den dengang 17-årige Lars Ulrich, som var stor fan af bandet, og som senere dannede Metallica.

- På det tidspunkt vidste man ikke, at det var deres sidste koncert med Paul Di'Anno.

- Jeg fik mig mingeleret backstage og endte med at sidde og drikke bajere med Paul Di'Anno og Steve Harris (Iron Maidens bassist og stifter, red.), sagde Lars Ulrich i 2022 til Ekstra Bladet.

Afskeden med Paul Di'Anno blev samtidig startskuddet til, at Iron Maiden med afløseren som forsanger, Bruce Dickinson, tog skridtet op i verdenseliten som et af verdens største heavy metal-bands i historien.

Alligevel kan man finde mange Iron Maiden-fans, der drømmer sig tilbage til dagene med Paul Di'Annos rå og nærmest punkagtige vokal.

Han spillede senere i et utal af bands, blandt andre Di'Anno, Gogmagog, Battlezone og Killers.

I begyndelsen lagde Paul Di'Anno afstand til sin tid i Iron Maiden og undlod at spille gruppens numre til sine koncerter.

Senere lavede han adskillige liveindspilninger med klassiske sange som "Iron Maiden" og "Killers", hvoraf han selv var med til at skrive sidstnævnte.

I 2002 udgav han bogen "The Beast", hvor han i utvetydige vendinger beskrev sit liv som rockmusiker, med hvad dertil hører af narkotika og groupies.

Paul Di'Anno døjede senere i livet med helbredsproblemer, som blandt andet betød, at han sad i kørestol, også under koncerter.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT