Revisionsret advarer: Ser risiko for at EU-penge udbetales to gange

21. OKT 2024 • 17:00UDLAND

Der er stigende risiko for, at EU udbetaler penge to gange til nye tiltag. Det skyldes coronafond, lyder det.

EU's enorme genopretningsfond efter corona øger risikoen for, at EU's penge går til det samme projekt to gange.

Det er konklusionen i en beretning, som Den Europæiske Revisionsret offentliggør mandag.

Den Europæiske Revisionsret kontrollerer, at EU-midler indsamles og anvendes korrekt. Men der er udfordringer, når det gælder corona-midlerne.

Det skyldes blandt andet, at pengene kan overlappe med midler fra det traditionelle EU-budget. Det siger Annemie Turtelboom, som er det medlem af Revisionsretten, der er ansvarlig for beretningen.

- Dobbeltfinansiering er misbrug af EU-midler og spild af EU-skatteydernes penge. Alligevel er de eksisterende sikkerhedsforanstaltninger i det store hele utilstrækkelige, siger Annemie Turtelboom.

Hun er blandt andet bekymret for, at coronapengene ikke udbetales på baggrund af faktiske omkostninger. Det øger ifølge revisionsretten risikoen for fejl.

Den enorme coronafond er på 648 milliarder euro. Det svarer til mere end 4800 milliarder kroner. Eller mere end halvanden gang Danmarks bruttonationalprodukt.

Dermed har EU pludselig fået en ekstra, enorm pengetank, som især er kommet de hårdest ramte lande i EU som Italien og Spanien til gavn.

De kan nu pludselig få EU-støtte fra flere steder.

Hidtil har den type midler alene været udbetalt fra de fonde, der skal styrke samhørigheden mellem EU-landene. Samt den såkaldte Connecting Europe-facility.

Til sammen er de dog kun halvt så store som corona-fonden. Corona-midlerne bliver samtidig også brugt til samhørighedstiltag på områder som transport- og energiinfrastruktur.

- Det var meningen, at det skulle medføre forenkling. Men forenkling bør ikke svække beskyttelsen af EU's finansielle interesser, siger Annemie Turtelboom.

Hun peger på, at Corona-fonden er første gang, at EU-støtte i stor skala udbetales uden at være knyttet til faktiske omkostninger. Det øger risikoen for, at tiltag får EU-penge to gange, påpeger hun.

Ifølge Den Europæiske Revisionsret har EU-Kommissionen allerede identificeret de to første potentielle tilfælde af dobbeltfinansiering. Begge tilfælde var i samme medlemsstat.

På den baggrund mener revisionsretten, at der er brug for bedre værktøjer til at opdage dobbeltfinansiering.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT