Lille sukulent fætter sætter krydderi på din kartoffelmad

DELUXE | ABONNENT | 19. JUN 2022 • 05:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT
19. JUN 2022 • 05:30

Brug sæsonens helt nye kartofler til den lækreste mad, krydret med strandsennep, som du selv har plukket.

 

 

Spis Bornholm

Sune Rasborg inspirerer i de kommende uger Tidendes medlemmer med tips til den spiselige del af naturen på Bornholm.

Følg med Sune på togt efter råvarer, som man kan bruge i sin egen madlavning.

 

 

Man skal huske at skylle sine urter, inden man spiser dem. I denne uges tilfælde kommer det til at knase rigtigt meget, hvis man sjusker med det.

Denne uges ingrediens, der ligesom de andre er tyvstjålet fra naturen, vokser nemlig på stranden – i sandet! Det er en lille, lidt sukulent, fætter, nemlig strandsennep.

Den flotte grønne plante, der kunne ligne en lidt overvægtig dild, har fine lilla blomster, og navnet fortæller fint om smagen.

Da jeg besluttede mig for at finde strandsennep, gik jeg med min nærmeste kollega – min hund Ichigo – ned på stranden for at kigge. Umiddelbart var der ikke skyggen af den fine plante, men så lige med ét, så var der en lille én. Jeg skyndte mig at plukke den og den anden lille, der var ved siden af. Desværre glemte jeg at fotografere den. Ærgeligt, men nu havde jeg i det mindste den plante, som jeg skulle bruge.

Lidt længere henne ad stranden kunne jeg spotte et helt tæppe af grønne planter med de fineste små blomster på. Nu kunne jeg tage billedet og med rette fortælle, at der er virkelig meget strandsennep derude.

Når I plukker løs, så vær opmærksom på at det kun er de yderste bløde skud, der er sjove at spise. Den nederste del af planten har en dårlig konsistens og kan være lidt bitter.

Jeg har læst mig til, at strandsennep ikke kan tåle at blive varmet op. Den bliver kedelig i konsistensen, og smagen forsvinder næsten. Derfor bruger vi den kun som smagsgivende urt i denne uges ret.

Jeg kommer ikke med nogen opskrift på retten. Det kan man godt selv finde ud af, men jeg vil meget gerne komme med en hel masse råd, så I får mest ud af denne lille klassiker.

Det er nemlig nu – lige nu – at der er nye kartofler, og for mange mennesker findes der næste ikke noget bedre, end en friskkogt ny kartoffel. De kan være nærmest ærte-agtige i smagen, og man har tendens til at være grådig, når man koger dem. Der er næsten altid nogen i overskud, og hvad skal man så gøre med dem?

Man skal selvfølgelig spise dem til frokost næste dag, for hvad er bedre end en kartoffelmad?

Her får I mit bud på, hvordan sådan én kan se ud. Jeg lover, at det er godt – jeg har nemlig lige spist den, der er på billedet.

 

Kartoffelmad

Start med at lægge din strandsennep i rigeligt koldt vand, så alt sandet kan komme ud af den. Det kan jo ødelægge hele oplevelsen, hvis man kommer til at tygge i sand.

Skær et løg ud i tynde ringe, vend dem med mel og steg dem i en hel masse olie, til de er gyldne og sprøde. Læg dem herefter på fedtsugende papir og drys med salt.

Pil kartoflerne fra i går og skær dem i tykke skiver

Nu er det tid til bacon, der skal steges over medium varme og vendes ofte. Når det er sprødt, lægges det også på fedtsugende papir.

Hvis man ikke er til gris, så kan man prøve at finde nogle svampe i skoven. Jeg kan anbefale forrige uges svamp: skællet stilkporresvamp eller “chicken of the woods”

Rens svampen godt, gnid den med salt og eventuelt dine yndlingskrydderurter.

Lad den stå natten over og ryg den så i din webergrill, eller hvad du nu måtte foretrække. Der er vildt mange videoer på nettet, der har en masse råd til, hvordan sådan en kage skal skæres.

Når svampen er røget, skæres den i tynde skiver, som vendes i mel og steges i smør, eller olie. Vær så artig: svampebacon. Det eneste spørgsmål, der melder sig nu, er: Må det godt hedde det? Svaret er JA! Det bestemmer man selv.

Nu skal man træffe et valg. Enten har man virkelig godt hjemmebagt rugbrød eller noget ordentligt fra bageren, eller også steger man lige en skive på panden, til den har fået lidt farve.

Mayonnaise skal der til – lav den selv eller køb en god én. Smør brødet og kom kartofler på. Drys med fint hakket forårsløg (eller vilde porrer/strandløg) og med salt og peber.

Kom bacon (eller svampebacon) på maden og top med skud og blomster af strandsennep. Til sidst kommes en yderst rundhåndet mængde af de stegte løg ovenpå.

Jeg ved det godt: Det er ikke den sundeste mad, men den er god!

Man kan jo selv bestemme, om man vil lave den endnu vildere, ved at tilføje pocheret æg, høvle trøfler ud over den eller bare komme lidt kapers på.

Velbekomme og vi ses på stranden.

 

 

Fakta

Strandsennep hører til korsblomstfamilien og er udbredt i nogle dele af Danmark, hvor den gror på strandbredden. Blade og blomster er i sæson fra juli og ind i efteråret.

Blade og frø indeholder glucosinolater og euracasyre. Den Europæiske Fødevareautoritet (EFSA) har fastsat en grænse for indtaget af euracasyre på 7 mg/kg legemsvægt pr. dag. Dette svarer til, at en voksen person på 70 kilo kan indtage 100 gram strandsennepsblade per dag, før det tolerable daglige indtag af euracasyre overskrides. Så jeg tror, vi klarer den.

 

 

 

Sune Rasborg

Kok, kogebogsforfatter og madfotograf. Sune er vokset op i Svaneke og flyttede i 2011 tilbage til øen. Her har han beskæftiget sig en del med lokal madkultur både som kok, men også i form af events og rådgivning til fødevarevirksomheder. Det er i årenes løb blevet til tre prisvindende bøger, en hel del tv-programmer. I 2013 vandt han den landsdækkende konkurrence: Danmarks bedste Livret.