Nytåret er lige på trapperne, og de fleste har sikkert besluttet sig for menuen på årets sidste dag. Men hvis man stadig skulle være lidt i vildrede, så er her et forslag: min version af den franske klassiker fra Marseille, bouillabaisse.
Vi kaster os over en fisk, som ikke tidligere har været udsat for mine opskrifter, nemlig rødspætten. Den kommer ikke til at stå alene. Følgeskabet består blandt andet muslinger – husk her at de kan findes på Bornholm, men er meget små – rejeskaller og en bunke urter samt hønsefond.
Den drevne frankofil vil nok nævne, at man plejer at bruge hummerskaller, og det er også helt i orden, men der er faktisk mere smag i rejeskallerne, og de er i et noget mere spiseligt prisleje.
Måden, man laver denne utrolig lækre suppe på, er at lave forskellige fonde og blande dem sammen til sidst. Det er vigtigt, at det hele bliver kogt godt sammen, og at fonderne er indkogt hver for sig, inden man blander. Derfor husk at holde igen med saltet til at starte med – det er så ærgeligt at ødelægge mange timers arbejde, bare fordi man i bedste mening salter sine fonde i begyndelsen.
Selvfølgelig kan du tage den nemme vej og bruge færdige fonde, men vær opmærksom på, at de ofte er ret saltede. Derfor er det en god idé at smage på færdige fonde, inden du tilsætter dem til din bouillabaisse – det kan spare dig for en oversaltet suppe.