Danva havde angivet, at det ville koste 100 milliarder kroner, hvis der skulle sættes rottespærrer i kloakkerne, og det fik dengang Folketinget til at droppe en lovændring, som kunne have givet grønt lys til at sætte flere rottespærrer i de danske kloakker. Tallet var bare ikke korrekt, hvilket organisationens souschef Kristian Friis også måtte indrømme.
– Prisen, vi satte, er nok for høj. Tallet var en opskalering af, hvad det ville koste at sætte rottespærrer i en by, og så blev prisen ganget op til at gælde hele landet, lød det til Byggeteknik.
Der gives ikke noget svar på, hvordan en sådan fejl kunne opstå. Men spørger man Danva i dag, skyldtes modstanden mod rottespærre ikke økonomiske interesser for dem selv eller deres medlemmer. Det handler udelukkende om, at man ikke ønskede og stadig ikke ønsker, at der fra statens side opstilles obligatoriske krav til rottebekæmpelse, forklarer kommunikationschef Karsten Bjørno.
– Det er op til de kommunale myndigheder i samarbejde med Danvas medlemmer at definere, hvilke løsninger der er optimale, når det kommer til rotter. Danvas rolle er at fjerne barrierer for vandselskabernes indsatser. Vores intention var og er, at der ikke skulle være et obligatorisk krav om, at der skal være rottespærre på alle kloakledninger. Der er nemlig stor variation i, hvad den bedste løsning er i forhold til økonomi og kloakkens effektivitet, siger Karsten Bjørno og tilføjer:
– Vi har ikke nogen interesse i, at Torben Jensens rottespærre ikke skulle udbredes, og det er op til vandforsyningerne selv at vælge de løsninger, de vil have. Det er i øvrigt mit indtryk, at flere vandselskaber benytter sig af løsningen med en rottespærrer.