Butiksdrømme eje eller leje?

ERHVERV | Fredag 27. september 2024 • 07:30
Af:
Søren Sorgenfri
ERHVERV | Fredag 27. september 2024 • 07:30

Tidende ser med denne guide nærmere på fordele og ulemper ved at eje eller leje butik.

Når drømmen om at åbne egen butik skal realiseres, så er det et vigtigt spørgsmål, der skal afklares, før nøglen sættes i låsen første gang. Skal man eje eller leje sin butik? Det er centralt at få afklaret, før man svinger malerpenslen, indretter og byder velkommen til den store åbningsdag.

Beslutningen om at eje eller leje en butiksplads afhænger i høj grad af virksomhedens mål og behov samt økonomiske formåen holdt op mod, hvilke butikslokaler og ejendomme der er på markedet. Ejerskab giver stabilitet, muligheden for at opbygge egenkapital og fuld kontrol, men det kræver også større startkapital. Leje giver fleksibilitet, lavere opstartsomkostninger og adgang til attraktive placeringer.

Det kan derfor være vanskeligt at vurdere, hvad der passer bedst til dine behov.

Derfor kan du med Tidendes guide ’Eje eller leje’ i hånden lave din egen for og imod-liste, før du beslutter dig.

Når man beslutter, om man skal eje eller leje en butiksplads, skal virksomhedsejere overveje flere faktorer for at afgøre, hvad der passer bedst til deres behov. Begge muligheder har deres fordele, og valget afhænger ofte af virksomhedens langsigtede mål, økonomiske situation, markedsforhold og personlige præferencer. Nedenfor følger en sammenligning af fordelene ved at eje kontra at leje en butiksplads.

Fordele ved at eje butik

Langsigtet investering

Ved at eje sin butik går de månedlige afdrag ikke kun til at have butikstag over hovedet, men bliver en investering i butikkens mursten. At eje en ejendom kan være en værdifuld langsigtet investering. Over tid kan ejendommen stige i værdi, hvilket giver ejeren mulighed for at opbygge egenkapital og en værdistigning kan fungere som en økonomisk opsparing med mulighed for at sælge ejendommen med fortjeneste i fremtiden. Desuden kan ejendommen bruges for at optage lån til andre udvidelser af virksomheden, hvis det bliver relevant.

Herre i egen butik

Det er ikke altid, at et lejer/udlejer-forhold falder harmonisk ud. Så en stor fordel ved at eje sin butik er stabilitet. Som herre i egen butik er du ikke underlagt huslejestigninger, som det ofte sker ved leje, eller en udlejer som ikke deler din opfattelse af, hvornår noget skal udbedres. Den økonomiske forudsigelighed som følger med, er især nyttig for virksomheder, der ønsker en langsigtet placering. Desuden giver ejerskab kontrol over ejendommen. Dette betyder, at du kan tilpasse butikken efter dine specifikke behov uden at skulle søge godkendelse fra en udlejer. Uanset om du ønsker at renovere, udvide eller ændre din branding, giver ejerskab dig selvbestemmelse.

Mulighed for lejeindtægter

Hvis nu drømmeejendommen ikke er til salg, så kan en ejendom med flere m2 end nødvendigt åbne for merindtægt. Uudnyttede dele af ejendommen kan udlejes til andre virksomheder. Denne lejeindtægt kan hjælpe med at dække udgifterne til dit ejendomslån eller øge din fortjeneste. Over tid kan lejeindtægterne blive en værdifuld kilde til passiv indkomst.

Ejerskab af erhvervsejendomme medfører ofte forskellige skattefordele, og som ejer har du fuld kontrol over forskellige udgifter og kan selv bestemme, hvornår og hvordan reparationer udføres, hvilket giver bedre kontrol over driftsomkostningerne.

Fordele ved at leje en butik

Lavere startkapital

Det er ikke alle med en drøm om at åbne butik, der har en opsparing stor nok til at købe sin egen butik. En af de største fordele ved at leje en butiksplads er derfor en lavere startkapital. At købe erhvervsejendomme kræver ofte en stor udbetaling – penge der kunne bruges til at udvikle virksomheden. Ved at leje kan man undgå denne store investering og i stedet fordele betalingerne over tid, hvilket giver mere arbejdskapital til drift og vækst.

Fleksibilitet og frihed

Leje giver end anden fleksibilitet end ejerskab. For virksomheder der vokser hurtigt eller opdager placeringen i gadebilledet er helt forkert og ønsker en ny adresse, så giver leje mulighed for nemmere at flytte eller udvide. Ved lejekontraktens udløb kan du flytte uden besværet ved at sælge en ejendom. At leje butik giver også frihed i dagligdagen. De fleste lejekontrakter er skruet sådan sammen, at ansvaret for vedligeholdelse påhviler udlejeren. Dette betyder, at som lejer er du typisk ikke ansvarlig for reparationer eller større renoveringer, medmindre det er specificeret i lejeaftalen. Dette kan spare både tid og penge.

Adgang til gode adresser

Handelslivets bedste adresser kommer sjældent til salg, og hvis de gør, så får man også lov at betale for den attraktive beliggenhed. Leje giver ofte hurtigere adgang til attraktive kommercielle adresser. Det kan være butikslokaler i tæt befærdede områder som torvepladser eller ved siden af supermarkedet. Selv få meters afstand fra handelslivets hovedårer kan koste i omsætning. Ved at leje kan man lettere få adgang til attraktive adresser uden de høje købsomkostninger, men huslejen afspejler naturligvis som regel den gode beliggenhed.

Det kan også være, at du opdager den adresse, som du har lejet dig ind, ikke matcher med dine kunder. I et omskifteligt marked, hvor også kundernes indkøbsvaner ændrer sig, giver leje mulighed for hurtigere at tilpasse sig. Virksomheder kan lettere flytte til nye områder eller tilpasse størrelsen på lokaler eller hurtigt flytte, hvis en mere attraktiv adresse pludselig bliver ledig. Ejer du ejendommen, er du fastlåst til placeringen, hvilket kan være en ulempe, hvis markedet og dine behov ændrer sig.

ENHVERVSMAGASINET

FÅ ABONNEMENT