Gravgaard: Storartet brøl fra kommunaldirektøren

Gravgaard: Storartet brøl fra kommunaldirektøren
LEDER | 14. SEP 2023 • 05:30
LEDER
14. SEP 2023 • 05:30

Det er rigtig godt, at administrationen nu tænder advarselslamperne for politikerne.

Pengene fosser ud af kommunalkassen. Den fortælling har vi gang på gang fortalt her i Tidendes spalter i den senere tid. Først med budgetoverskridelser og senere med naturlig lavt kasseniveau som følge. I sommer var hele kommunens økonomi sågar negativ. Problemet er, at det er gået så stærkt, at hverken administration eller politikere har nået at forstå situationens alvor og handle derefter endnu.

Som borgmester Trøst har sagt til Tidende, så har det været vigtigere for ham at få en god proces omkring næste års sparebudget her i september og selv være en del af det frem for at tænde alle alarmlamperne her og nu og forhindre ulykken i at vokse sig stor i resten af året.

Men nu er budgettet landet, og processen gik godt, selvom alle ikke kunne være med til at forene Bornholm om en fremtidig fælles spareplan. Nu er det endelig tid til at se situationens alvor i øjnene og gøre noget ved den her og nu.

Kommunaldirektør Sine Sunesen anbefaler generel tilbageholdenhed på indkøb og annullering af anlægsarbejder. Her foran Tidende blev der onsdag vandet kommunale træer med tankvogn, selvom der var varslet regn. Måske der også ligger et sparepotentiale der. Kommunaldirektøren taler om udskydelse af farvekridtindkøb. De to eksempler er taget med for at illustrere, at vi virkelig skal hele vejen rundt for at effektivisere vores kommune. Det kræver en indsats fra alle politikere og alle medarbejdere.

De to eksempler kan nok ikke redde den slunkne kommunekasse, der henover sommeren gik i minus og hvis gennemsnitsniveau er afgørende for, om vi bliver sat under administration og mister vores lokale demokrati.

Heldigvis er både politikere, borgere og administration indstillet på, at vi er nødt til at ændre på tingene for at få økonomien til at fungere. Derfor er det også et godt tidspunkt nu – to år før næste valg – at træde på den økonomiske bremse, som kommunaldirektøren beder politikerne om at lægge navn til.

Vælger de af fedtspille og fortsætte overforbruget året ud, ved vi godt, hvem vi skal bebrejde, når vores vigtige demokrati bliver taget fra os, og Indenrigsministeriets regnemaskiner overtager styringen af Bornholm.

Træd på bremsen nu.